Ψωμί με πατάτα. Ιδανικό ψωμάκι για κολατσιό, για το σχολείο, για την παραλία ή για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.
Η σημερινή μας συνταγή για ψωμί είναι μία συνταγή για ψωμί…μπαλαντέρ. Αυτό διότι αυτό το ψωμί τρώγεται τόσο σκέτο όσο και σαν συνοδευτικό. Είναι ένα αφράτο και πεντανόστιμο ψωμί πατάτας που μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, με λίγη φέτα ή για να κάνουμε…βούτες που στην Ελλάδα τις συνηθίζουμε.
Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτό το ψωμί γιατί έχουμε μία αδυναμία στις πατάτες και τα παιδιά μας τις λατρεύουν. Οπότε φτιάξαμε ένα ψωμί με πατάτες και τους το δίνουμε στο σχολείο είτε σκέτο με λίγο τυρί είτε για να συνοδεύσουν το φαγητό τους. Έχουν ξετρελαθεί. Δοκιμάστε το λοιπόν.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ψωμί πατάτας:
Εκτέλεση
Στην αρχή καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε να βράσουν με το νερό και ελάχιστο αλάτι. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Ζυγίζουμε 200 γρ. πατάτας και λιώνουμε αυτή την ποσότητα με ένα πιρούνι όσο είναι ζεστές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στην συνέχεια μετράμε 300 ml από το ζουμί που κρατήσαμε σε χλιαρή θερμοκρασία και το βάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο προσθέτουμε την ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Αφού ενεργοποιηθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις πατάτες μαζί με το αλεύρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι. Αφού ζυμώσουμε λίγο την ζύμη μας την μεταφέρουμε σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Δείτε ακόμα Ψωμί αργής ωρίμανσης
Στην συνέχει αλευρώνουμε ένα μπολ την βάζουμε μέσα στο αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε για να φουσκώσει βάζοντάς την στην άκρη για 40-50 λεπτά.
Μετά τα 40-50 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη στην μέση, ανοίγουμε με τα χέρια μας σε χοντρό φύλλο, τυλίγουμε σε ρολό, ενώνουμε την άκρη, βάζουμε σε λαδόκολλα πασπαλισμένη με αλεύρι, σκεπάζουμε και πάλι για να φουσκώσει για 30-40 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό στον πάτο του φούρνου, πασπαλίζουμε τα ψωμιά με αλεύρι, τα χαράζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Πετρινα Μπαρδανη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος