Σαλάτα από άγρια ραδίκια με όλα τα μυστικά της_

Φανταστική σαλάτα από άγρια ραδίκια με όλα τα μυστικά της

    Για το βράσιμο των χόρτων

  • νερό Περίπου 4 λίτρα

Η σαλάτα από άγρια ραδίκια που θα φάμε σήμερα σερβίρει 8 άτομα και είναι πεντανόστιμη. Η ελληνική γη άλλωστε παράγει άγρια χόρτα φοβερής διατροφικής αξίας. Τα άγρια ραδίκια δεν χρειάζεται να τα αγοράσουμε. Αν είμαστε γνώστες των χόρτων μπορούμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας από την ύπαιθρο.

Δείτε ακόμα Χορτόπιτα με ραδίκια και αντίδια

Πρέπει βέβαια να είναι φρέσκα προτού βράσουμε. Τα ραδίκια μπορούμε να τα απολαύσουμε σε ζεστή και κρύα σαλάτα. Είναι κατάλληλα για την νηστεία αλλά και την διατροφή και συνοδεύονται με ψάρι ή κοτόπουλο ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Μπόλικο λεμονάκι και απολαμβάνουμε. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω: 

Μέθοδος

Στην αρχή θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα ραδίκια για βράσιμο. Προτού καθαρίσουμε τα ραδίκια ρίχνουμε περίπου  2 λίτρα νερό σε μία βαθιά κατσαρόλα και την τοποθετούμε πάνω από χαμηλή προς μέτρια φωτιά για να ξεκινήσει να βράζει.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι στην κατσαρόλα με το νερό. Ξεκινάμε να καθαρίζουμε τα ραδίκια, κόβοντας τις ρίζες τους και αφαιρώντας τα ξερά, κίτρινα ή κατεστραμμένα φύλλα που μπορεί να έχουν. Αφού τα καθαρίσουμε τελείως, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ για να τα πλύνουμε.

Πλένουμε τα ραδίκια μας σε μία λεκάνη με κρύο τρεχούμενο νερό. Τα πλένουμε δύο και τρεις φορές για να είμαστε σίγουροι ότι τα καθαρίσαμε καλά, από χώματα ή άλλες ακαθαρσίες. Όταν πλυθούν τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι.

Tips για την μέθοδο

Μπορούμε να βράσουμε και να φάμε και τα φύλλα και τους μίσχους του ραδικιού. Μπορούμε να κάνουμε μασάζ με τα δάχτυλά μας στα ραδίκια για να αφαιρέσουμε τα τυχόν χώματα που κρύβονται ανάμεσα στα φύλλα. Θα πρέπει να αλλάξουμε νερό πολλές φορές και να πλύνουμε τα χόρτα μας αρκετές φορές μέχρι το νερό να βγει τελείως καθαρό.

Στο τελευταίο πλύσιμο προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε τα ραδίκια μέσα στο νερό για 5 λεπτά. Το ξύδι βοηθάει στο να σκοτώσουμε τα μικρόβια. Αν δεν χωρούν όλα τα ραδίκια στην κατσαρόλα στραγγίζουμε τα μισά πρώτα για να τα ετοιμάσουμε για βράσιμο,

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να τα βράζουμε σε 2 παρτίδες έτσι ώστε να μην παραγεμίσει η κατσαρόλα και να βράσουν καλύτερα.

Οδηγίες για το βράσιμο

Όταν το νερό ξεκινήσει να βράζει τοποθετούμε τα ραδίκια στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τα πιέζουμε για να βυθιστούν στο νερό χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα. Μπορεί να φαίνονται πάρα πολλά αλλά με το βράσιμο θα συρρικνωθούν στο 1/4 του αρχικού τους μεγέθους.

Ξεκινάμε να χρονομετράμε από την στιγμή που το νερό θα ξεκινήσει να βράζει ξανά και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε τα ραδίκια μας για περίπου 15 λεπτά.

Τips για το βράσιμο

Το σωστό βράσιμο των χόρτων είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να είναι βρασμένα καλά για να μην είναι σκληρά και για να διατηρήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους. Στην μέση του βρασμού ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα.

Μετά το πέρασμα των 15 λεπτών ελέγχουμε αν τα ραδίκια είναι έτοιμα με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι. Οι μίσχοι τους πρέπει να είναι μαλακοί όταν τους ζουλάμε με τα δάχτυλά μας ή να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.

Εκτέλεση για το σερβίρισμα

Αφαιρούμε τα ραδίκια αμέσως από την φωτιά και τα ξανά στραγγίζουμε. Αν τα βράσουμε περισσότερο θα χάσουν το χρώμα τους και θα γίνουν καφέ. Ανακινούμε το σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά για 5 λεπτά.

Τοποθετούμε την πρώτη παρτίδα βρασμένων χόρτων σε μία πιατέλα σερβιρίσματος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την δεύτερη παρτίδα. Όταν η δεύτερη παρτίδα βράσει και στραγγιστεί προσθέτουμε την πάνω από την πρώτη παρτίδα μέσα στην πιατέλα.

Προσθέτουμε το αλάτι για να νοστιμίσουν. Απλώνουμε από πάνω 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με μισό ή ολόκληρο λεμόνι κομμένο στην μέση. Πριν την σερβίρουμε μπορούμε να κόψουμε τα χόρτα μας με ένα μαχαίρι για πιο εύκολο σερβίρισμα.

Tips για την φύλαξη

Εάν δεν πρόκειται να φάτε όλα τα βρασμένα ραδίκια, μπορείτε να φυλάξετε τα υπόλοιπα – ΧΩΡΙΣ να προσθέσετε αλάτι, λάδι και λεμόνι – στο ψυγείο (καλυμμένα) για έως και 1 εβδομάδα.

ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_ ραδίκια_σαλάτα_συνταγή_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Deppy Patestou Karavassilis

και την μοιράστηκε μαζί μας στην δική μας ομάδα Συνταγες για παιδια & more

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close