χωριάτικο ψωμί_

Σήμερα θα δούμε μια συνταγή για χωριάτικο ψωμί από τη Τζένη Τσανακτσίδου. Θα φτιάξουμε  πανεύκολα, πεντανόστιμα και αφράτα ψωμάκια σε καρβελάκια χωρίς προζύμι, μόνο με ξερή μαγιά! Είναι μία συνταγή που χρειάζεται κάθε νοικοκυρά, αφού το ψωμί δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας. Γιατί λοιπόν να μην ψήσουμε το δικό μας φρέσκο ψωμάκι και να αναγκαζόμαστε να τα αγοράζουμε καθημερινά από τους φούρνους;

    Για τις χαραματιές των ψωμιών

  • βουτυρο Κατά βούληση παγωμένο

Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzeni Tsanaktsidou

Δείτε ακόμα Συνταγή για ψωμί με γλυκάνισο

Είναι μία συνταγή με απλά, οικονομικά και αγνά υλικά που εύκολα και σε πολύ χαμηλές τιμές μπορούμε να τα αγοράσουμε από το supermarket. Είναι πολύ νόστιμα και αφράτα ψωμάκια και είμαστε σίγουροι ότι όλη η οικογένειά σας θα τα λατρέψει. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής για χωριάτικο ψωμί από τη Τζένη Τσανακτσίδου παρακάτω: 

Εκτέλεση για χωριάτικο ψωμί από τη Τζένη Τσανακτσίδου

Αρχικά βάζουμε την ξερή μαγιά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε πάνω στην μαγιά την ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα 3 ποτήρια από το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας με τα χέρια μας και τοποθετούμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο την ζύμη μας. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι αφράτη.

Παίρνουμε ένα μπολ και το λαδώνουμε. Βάζουμε μέσα την ζύμη και την λαδώνουμε απαλά από πάνω. Τυλίγουμε το μπολ σε μία μεγάλη σακούλα και την κλείνουμε καλά για να μην περνάει αέρας. Την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα. Στην συνέχεια την βγάζουμε και την βάζουμε στον πάγκο.

Κόβουμε την ζύμη μας σε 9 ίσα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια τα φτιάχνουμε μπαλίτσες και τις βάζουμε στην λαδόκολλα. Βάζουμε 6 μπάλες στο ένα ταψί με λαδόκολλα και 3 μπάλες σε ένα άλλο ταψί με λαδόκολλα. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Στην συνέχεια κοσκινίζουμε πάνω από τις μπαλίτσες μας αλεύρι. Κάθε μπάλα, την χαράζουμε πολύ ελαφριά με ένα μαχαίρι. Σε κάθε χαραμάδα βάζουμε μία λωρίδα βούτυρο, παγωμένο. Ψήνουμε τα ψωμιά μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά.

Σε αυτό το μέγεθός βγαίνουν 9 ψωμάκια

Tips για χωριάτικο ψωμί από τη Τζένη Τσανακτσίδου

Το νερό είναι σε σύνολο 1 ποτήρι ή 1 κούπα. Τα ψωμιά μας απαγορεύεται να τα ψήσουμε στον αέρα. Μπορούμε να βάλουμε στην ζύμη 2 κ.γ αλάτι αλλά η ζάχαρη πρέπει να μείνει ως έχει. Μπορούμε να βάλουμε 20 γρ.  νωπή μαγιά αντί για ξερή. Το αλευρί για ψωμί που λέμε παραπάνω είναι το σκληρό αλευρί

 χωριάτικο ψωμί από τη Τζένη Τσανακτσίδου_  χωριάτικο_ψωμί_από τη Τζένη Τσανακτσίδου_  χωριάτικο_ψωμί_από_ τη _Τζένη Τσανακτσίδου_ συνταγή για ψωμί _ συνταγή για ψωμί _ συνταγή για ψωμί χωριάτικο ψωμί_ συνταγή για ψωμί

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close