Τανωμένος Σορβάς: Συνταγή για παραδοσιακή ποντιακή σούπα!

Τανωμένος Σορβάς: Συνταγή για παραδοσιακή ποντιακή σούπα που πρέπει να δοκιμάσεις. με κορκοτό και πασκιτάν (αλμυρό γιαούρτι)

Ο τανωμένος σορβάς είναι μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή που όποιος έχει καταγωγή από τον Πόντο, σίγουρα την έχει δοκιμάσει. Είναι μια αγαπημένη συνταγή των Ποντίων αλλά και όσων αγαπούν την ποντιακή κουζίνα.

Είναι πολύ όμορφο να ερχόμαστε σε επαφή με τις παραδόσεις μας. Ακόμη κι αν δεν είσαι Πόντιος, είναι πολύ όμορφο και χρήσιμο, να γνωρίσεις την ποντιακή κουλτούρα λίγο καλύτερα. Έτσι, ο κάθε λαός δείχνει την κουλτούρα του, πρωτίστως μέσα από την κουζίνα του.

Ο τανωμένος σορβάς λοιπόν είναι μια πολύ γευστική παραδοσιακή ποντιακή σούπα που αξίζει να δοκιμάσετε. Σε κάποιους η παρακάτω συνταγή θα ξυπνήσει αναμνήσεις, σε κάποιους άλλους θα κάνει τα στομάχια τους να γουργουρίζουν.

Δείτε ακόμα Υβριστόν ή εβριστόν: Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες

Σε όποια και από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις, αξίζει να σημειωθεί και να ξέρεις, ότι είναι μια πολύ εύκολη συνταγή με λίγα υλικά. Εμείς αποφασίσαμε να την μοιραστούμε μαζί σου. Εσύ δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο, πέρα από το να διαβάσεις την εκτέλεση παρακάτω, και να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου, μαζί μας:

Τι είναι το κορκοτό

Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το κορκότο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη κυρίως στην ποντιακή κουζίνα.

Εσύ αν δεν βρείς κορκοτό, μπορείς να το αντικαταστήσεις με πληγούρι

Εκτέλεση

 

Αρχικά βάζουμε το νερό με το κορκότο να βράσει. Σε ένα μπολ που έχουμε τα πασκιτάν παίρνουμε λίγο ζωμό από το κορκότο και ανακατεύουμε το μείγμα μας. Στην συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αχνίσει το φαγητό μας. Ρίχνουμε στην συνέχεια και τον δυόσμο. Αφού ανακατέψουμε λίγο, ρίχνουμε σιγά σιγά στο σορβά και ανακατεύουμε. Όταν το σερβίρουμε ρίχνουμε λίγο επιπλέον ξερό δυόσμο.

Τανωμένος Σορβάς

Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Tzeni Tsanaktsidou

στην αγαπημένη μας ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr

 

Close