Υβριστόν ή εβριστόν: Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες

Υβριστόν ή εβριστόν: Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες

    Υλικά που θα χρειαστούμε για να τα μαγειρέψουμε

  • βουτυρο Κατά βούληση αγελαδινό
  • φέτα Λίγο τυρί

Ο Πόντος έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και οι Πόντιοι είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε λοιπόν μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτόν τον λαό και αποφασίσαμε σήμερα να μοιραστούμε μαζί σας, τα παραδοσιακά ζυμαρικά του Πόντου Ύβριστον ή εβριστόν.

Τα Ύβριστον  ή εβριστόν είναι παραδοσιακά ζυμαρικά που μοιάζουν με χυλοπίτες. Όσοι και όσες είναι από τον Πόντο λένε, πως αυτά τα ζυμαρικά δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι τους. Είναι πεντανόστιμα και η παρασκευή τους γίνεται πανεύκολα και από το σπίτι.

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν δεν θα σας δείξουμε απλά πως να τα φτιάχνετε στο σπίτι. Θα μοιραστούμε μαζί σας και μια πολύ απλή και νόστιμη συνταγή με Ύβριστον για να την απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας. Απαιτούν και οι δύο παρασκευές μόνο 5 υλικά.

Είναι καιρός να έρθετε πιο κοντά με την ποντιακή κουλτούρα ακόμη κι αν δεν είστε από τον Πόντο. Αφιερώνουμε λοιπόν την συνταγή σε όλους τους Πόντιους και τις Πόντιες που μας διαβάζουν ή και όχι. Διαβάστε παρακάτω:

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε επίσης το νερό για να φτιάξουμε την ζύμη μας. Η ζύμη μας δεν θέλουμε να κολλάει στα χέρια, όταν είναι έτοιμη. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και στρογγυλά, με διάμετρο 30 εκ.

Τα φύλλα, τα βάζουμε στον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για πολύ λίγο, μέχρι να στεγνώσουν. Δεν θέλουμε να ψηθούν, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε και να τα κόψουμε. Τα τυλίγουμε σε ρολά και τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο. Στην συνέχεια, τα κόβουμε σε λωρίδες για να γίνουν σαν χυλοπίτες.

Δείτε ακόμα Ωτία, Ποντιακές Τηγανίτες

Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και στην συνέχεια τα ροδίζουμε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου. Όταν κρυώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για πολλούς μήνες χρησιμοποιώντας τα, σαν χυλοπίτες.

Πως να τα μαγειρέψουμε

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε μέσα τα Υβριστόν. Το αλάτι και το νερό πάνε ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να βράσουμε. Δεν πρέπει όμως να είναι πάρα πάνω. Αφού αφήσουμε το νερό να βράσει ρίχνουμε μέσα το Ύβριστον και το αφήνουμε να βράσει για δύο με τρία λεπτά.

Στραγγίζουμε τα Ύβριστον και σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το αγελαδινό βούτυρο. Όταν τσιγαριστεί το περιχύνουμε πάνω από το Ύβριστον και τρίβουμε και λίγη φέτα.

Υβριστόν ή εβριστόν: Η παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες Υβριστόν ή εβριστόν: Η παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες Υβριστόν ή εβριστόν: Η παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες Υβριστόν ή εβριστόν: Η παραδοσιακή συνταγή ζυμαρικών που μοιάζουν με χυλοπίτες

 

Την συνταγή για το φαγητό με Ύβριστον την βρήκαμε από την φίλη μας Maria Athanasiadou‎ στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγών: daddy-cool.gr

 

 

Close