Συνταγή για αλάδωτο σάμαλι για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ζουμερό με αρωματικό σιρόπι λεμονιού από τον Γιώργο Ζώλη.

Υλικά:

Για το σάμαλι:

Για το στόλισμα:

Συνταγή για ζουμερό αλάδωτο σάμαλι με αρωματικό σιρόπι λεμονιού από τον Γιώργο Ζώλη, κατάλληλο για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι αρωματισμένο με μαστίχα και ο Γιώργος Ζώλης μοιράζεται μαζί μας πως γίνεται το σχέδιο βήμα βήμα και όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, πολλοί από εμάς αναζητούμε γλυκές απολαύσεις που να μην έχουν ούτε λάδι. Το σαμάλι, με τη χαρακτηριστική του υφή και το άρωμα μαστίχας, αποτελεί μια παραδοσιακή λύση που ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους.

Αλάδωτο κέικ καρύδας

Σε αυτή τη συνταγή, σας παρουσιάζουμε έναν απλό και αλάδωτο τρόπο να το απολαύσετε, ιδανικό για τις μέρες νηστείας χωρίς όμως να στερηθούμε τη γλύκα της παράδοσης. Ετοιμάζεται με απλά υλικά και όλα τα μυστικά του Γιώργου Ζώλη όπως ακριβώς αρμόζει στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο:

Το Σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο

Recipe ingredients

Measuring unit cup 250g (water) Syrup 3 cups of sugar 3 cups of water A lemon

Samali

3 cups coarse semolina 1½ cups sugar 1 pinch of salt 2 tbsp full of baking powder 1 tsp of soda

1 cup of water 1 cup orange juice Zest from 2 oranges 2-3g mastic (½kg)

Waiting at least 4 hours Almonds for garnish 30 cm pan Bake for 40-45 minutes air at 160 or resistance 170.

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 φέτες λεμόνι. Βράζουμε για 6 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού και μόλις περάσουν τα 6 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το χοντρό σιμιγδάλι, την ζάχαρη, τη μαστίχα Χίου, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

Το Σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει μέσα την μαγειρική σόδα. Βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα μας να σταθεί για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 30 εκατοστών.

Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 4 ώρες. Είναι καλύτερο να φτιαχτεί από το προηγούμενο βράδυ για το πρωί. Πριν το ψήσουμε κάνουμε το σχέδιο. Καλό θα είναι αν το κάνουμε για πρώτη φορά να το βάλουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες πριν κάνουμε το σχέδιο.

Το Σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο

Ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

Ξεκινάμε χαράζοντας έναν σταυρό. Στο πρώτο πέρασμα κάνουμε χάραγμα και μετά το ξαναπερνάμε για πιο βαθιά. Συνεχίζουμε να χαράζουμε σε πιο μικρά κομμάτια όπως θα δούμε στο βίντεο παρακάτω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ή στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.

Βάζουμε σε κάθε κομματάκι από ένα αμύγδαλο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Μόλις ψηθεί σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες για να “πιει” το σιρόπι του.

Το Σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο

Tips

Το φλιτζάνι που μετρήσαμε τα υλικά ήταν των 250 ml.

Το Σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας: Εύκολο και αλάδωτο

Παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση:

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr