Πώς να προετοιμάσετε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα βήμα βήμα και τί να προσέξετε στην αγορά της

Πώς να προετοιμάσετε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα βήμα βήμα και τί να προσέξετε στην αγορά της

Βήμα βήμα η σωστή προετοιμασία της συκωταριάς στη μαγειρίτσα αλλά και τί πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά της. Βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για αρχάριες.

Υλικά:

Πώς πρέπει να προετοιμάσετε τη συκωταριά που θα βάλετε στη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης αλλά και τί πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά της. Βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για αρχάριες αλλά και όλες οι συμβουλές για να πάρετε την πιο ποιοτική συκωταριά.

Το Πάσχα η ζήτηση της συκωταριάς εκτοξεύεται. Δεν τη βάζουμε μόνο στη μαγειρίτσα αλλά και σε διάφορα μεζεδάκια. Είναι λοιπόν λογικό η τοπική παραγωγή να μην καλύπτει τη ζήτηση. Με λίγα λόγια ένα μεγάλο ποσοστό από τα εντόσθια που θα καταναλωθούν γενικά, μέσα στο Πάσχα είναι κατεψυγμένα, αρκετών μηνών.

Μαγειρίτσα της γιαγιάς χωρίς εντεράκια

Photo via: Αρχείο Daddy-Cool.gr

Η κατεψυγμένη συκωταριά δεν είναι ποιοτικά κατώτερη σε σχέση με τη νωπή. Η ποιότητα εξαρτάται από την ποιότητα του ζώου από όπου προέρχεται. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα εντόσθια αποψύχονται και πωλούνται ως φρέσκα.

Πηχτή μαγειρίτσα με αυγολέμονο

Αυτό έχει δύο κινδύνους. Να είναι κατώτερα ποιοτικά και να μην το αντιληφθούμε επειδή δεν έχουμε ένα μέτρο σύγκριση ή να μην έχουν αποψυχθεί σωστά ή να τα καταψύξουμε εμείς και πάλι στη πορεία, κάτι που ξέρουμε ότι απαγορεύεται να το κάνουμε στο κρέας.

Αν το καταψύξεις μία φορά δεν πρέπει να το αφήσεις να ξεπαγώσει και να το καταψύξεις και πάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συκωταριά είναι πολύ ευαίσθητη σε σχέση με το υπόλοιπο ζώο. Οπότε θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον χασάπη που θα την προμηθευτούμε.

συνταγή-για-παραδοσιακή μαγειρίτσα-

Photo via: Αρχείο Daddy-Cool.gr

Ένας σωστός χασάπης, όταν του παραγγείλουμε το αρνί ή το κατσίκι για το Πάσχα, θα προσφερθεί να το κρατήσει στο ψυγείο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο για να μας διευκολύνει. Όμως θα μας ζητήσει απαραιτήτως να παραλάβουμε νωρίτερα την συκωταριά του ζώου για να την βάλουμε στη κατάψυξη.

Η καλύτερη συνταγή για μαγειρίτσα κοτόπουλο για το 2025

Όταν θα την παραλάβουμε πρέπει να έχει ζωντανό χρώμα και να είναι γυαλιστερή. Τα γλυκάδια πρέπει να είναι λευκά και το συκώτι να μην έχει σημάδια. Επίσης δεν πρέπει να μυρίζει. Τη συκωταριά μπορούμε να την καταψύξουμε όπως θα την πάρουμε ή να την ετοιμάσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες για να είναι έτοιμη για την μαγειρίτσα.

Η προετοιμασία της συκωταριάς για τη μαγειρίτσα

Η συκωταριά λοιπόν αποτελείται από το συκώτι, το πνευμόνι, τη καρδιά, τα νεφρά και τα γλυκάδια. Καμιά φορά και τη σπλήνα αν και τα τελευταία χρόνια δεν την πωλούν πια. Πρώτα αφαιρούμε το σκληρό λίπος γύρω από τα νεφρά και τη μεμβράνη γύρω από την καρδιά. 

Πώς να προετοιμάσετε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα βήμα βήμα και τί να προσέξετε στην αγορά της

Photo via: cookeatup.com

Στη συνέχεια την ξεπλένουμε και τη ζεματάμε για 8-10 λεπτά σε νερό που σιγοβράζει, το οποίο το έχουμε αλατίσει και αρωματίσει με ένα φύλλο δάφνης και 1-2 γαρίφαλα. Ακόμα και μία φλούδα από λεμόνι θα βοηθούσε να αποβάλλουμε την όποια μυρωδιά από το κρέας.

Όταν χρειαστεί ξαφρίζουμε και αποσύρουμε τη συκωταριά από το νερό. Την αφήνουμε κάπου να σουρώσει και να κρυώσει. Αν είναι εύκολο τη βάζουμε για λίγο και στο ψυγείο. Καθώς θα κρυώνει το κρέας θα γίνει πιο σφιχτό και θα κόβεται πιο εύκολα. 

Vegan μαγειρίτσα για την Ανάσταση – Συνταγή του Γιώργου Ζώλη

Ο ζωμός από τον βρασμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μαγειρίτσα. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα διάφορα μέρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γλυκάδια είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσουν και κόβονται πολύ εύκολα σε μικρά κομματάκια.

Μαγειρίτσα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Όλα τα Μυστικά και η Συνταγή που πετυχαίνει πάντα

Photo via: Αρχείο Daddy-Cool.gr

Το ίδιο ισχύει για το πνευμόνι και τη καρδιά. Το συκώτι και τα νεφρά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή γιατί περιέχουν κάποιες αρτηρίες που είναι σκληρές και πρέπει να αφαιρεθούν. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψουμε την συκωταριά είναι να την κάνουμε πρώτα λωρίδες, τις οποίες στη συνέχεια θα κάνουμε κυβάκια.

Σε αυτό το σημείο, αν η συκωταριά δεν είναι αποψυγμένη, μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μια σακούλα τροφίμων και να την φυλάξουμε στην κατάψυξη μέχρι την παραμονή του Πάσχα.