Υλικά:
Για την κρέμα:
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι χοντρό 150 γραμμάρια
- κρόκους αυγού 5
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 τσιμπιά
- βουτυρο 150 γραμμάρια
Για το φύλλο:
Συνταγή για κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκο για επιδόρπιο μετά το γιορτινό δείπνο. Με την σίγουρη και εγγυημένη συνταγή του Γιώργου Ζώλη.
Το γαλακτομπούρεκο της Βέφας Αλεξιάδου
Τόσο το κανταΐφι όσο και το γαλακτομπούρεκο είναι δύο γλυκά που στην Ελλάδα κάθε Χριστούγεννα δίνουν και παίρνουν. Όλο το χρόνο βέβαια είναι στις βασικές μας προτιμήσεις και όχι άδικα. Ο Γιώργος Ζώλης με αφορμή τις Γιορτές, μας δείχνει ένα γιορτινό κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκο για να έχετε…δύο σε ένα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κανταΐφι γαλακτομπούρεκο – Το απόλυτο Γιορτινό γλυκό:

Recipe ingredients
Syrup
3 glasses of sugar 2 glasses of water Juice of half a lemon 1 cinnamon stick
Cream
1 liter of milk 150g sugar (can be reduced to 50g) 150g coarse semolina 5 egg yolks 1 tsp vanilla extract or two vanilla capsules 1 pinch of salt 150g of butter
Remaining materials
500g kadaifi leaf 250g of butter
Pan 25×35 Bake in a preheated resistance oven at around 160 degrees for 60-70
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το καυτό νερό και το ξύλο κανέλας. Βάζουμε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 3 λεπτά μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αφού βράσει το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα, την ζάχαρη, το χοντρό σιμιγδάλι, το αλάτι, τους κρόκους, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ανάβουμε την φωτιά και βάζουμε πάνω την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει η κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και αφού πήξει σβήνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε την βανίλια και το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βάζουμε μεμβράνη στη κρέμα για να μην μας κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ατομικά Γιαννιώτικα κανταΐφια
Παίρνουμε το φύλλο κανταΐφι και το ξάνουμε σχολαστικά, να μην έχει καθόλου ενωμένα κομμάτια γιατί δεν θα ψηθεί το κανταΐφι. Λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα μπολ και στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Παίρνουμε ένα ταψί 25×35 εκατοστών και το αλείφουμε με βούτυρο. Δημιουργούμε με τα 3/4 του φύλλου μία φωλιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.

Πιέζουμε το φύλλο καλά και αφού φτιάξουμε την φωλιά μας στρώνουμε από πάνω την κρέμα. Στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο πάνω από την κρέμα. Με ένα πινέλο ρίχνουμε σταγόνες από το βούτυρο που μας έμεινε πάνω στο κανταΐφι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 60-70 λεπτά.
Tips
Την ζάχαρη στη κρέμα μπορούμε να την μειώσουμε από 150 σε 50 γραμμάρια. Αντί για εκχύλισμα βανίλιας μπορούμε να βάλουμε 2 κάψουλες βανίλιας.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr