Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο ριζότο με μανιτάρια, λάδι τρούφας και τραγανά πλευρώτους στο σερβίρισμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.
Το ριζότο είναι φαγητό με ρύζι από τη βόρεια Ιταλία, που μαγειρεύεται σε ζωμό έως ότου αποκτήσει κρεμώδη συνοχή. Πολλοί τύποι ριζότο περιέχουν βούτυρο, κρασί και κρεμμύδι. Είναι από τους πιο κοινούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στην Ιταλία. Μπορεί λοιπόν τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα να το είχαμε για απλή συνταγή, όμως στην πραγματικότητα κρύβει τα μυστικά της για να έχει επιτυχία, χωρίς αυτά τα μυστικά να είναι δύσκολα ή μπελαλίδικα.
Με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που πλησιάζει αποφασίσαμε να φτιάξουμε ριζότο μανιταριών. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια η τρούφα και το λάδι τρούφας είναι η νέα…μαγειρική τάση, είπαμε να προσθέσουμε και λίγο από αυτό για το άρωμα. Παρόλα αυτά είναι προαιρετικό. Τα τραγανά πλευρώτους στο σερβίρισμα κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε το!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ριζότο μανιταριών:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής τα μανιτάρια σε φέτες, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα μανιτάρια, και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να πάρουν χρώμα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές. Ρίχνουμε αλάτι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφήνουμε ξανά για λίγο χωρίς να ανακατέψουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ρύζι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε μία δόση από το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό και λίγο ακόμα νερό, και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί η μία δόση για να ρίξουμε την επόμενη, και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι το ριζότο να είναι ζουμερό και ελαφρώς al dente. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το λάδι τρούφας και την παρμεζάνα, και ανακατεύουμε. Στο μεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια πλευρώτους σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά, σε ένα ταψί με λαδόκολλα μέχρι να ξεροψηθούν. Διακοσμούμε τις μερίδες με το ριζότο και απολαμβάνουμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο ριζότο που θα λατρέψεις:
- Vegan Χριστουγεννιάτικο ριζότο
- Τα ριζότο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!!!
- Γιορτινό ριζότο σε φόρμα
Η φωτογραφία της συνταγής είναι της φίλης μας Κατερίνα Στερπη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr