Σιροπιασμένο γαλακτομπούρεκο με τραγανά μελωμένα φύλλα κρούστας και απαλή κρέμα. Ενα γιορτινό γαλακτομπούρεκο που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη τα φετινά Χριστούγεννα
- φυλλο κρουστας 1 πακέτο
- βουτυρο 250 γραμμάρια (λιωμένο)
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 1.5 λίτρο
- ζαχαρη 2 φλιτζάνια
- Σιμιγδάλι ψιλό 3/4 του φλιτζανιού
- Σιμιγδάλι χοντρό 1/4 του φλιτζανιού
- αυγα 2
- λεμονι Ξύσμα από 1
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- βανίλια 2
- αλατι 1 πρέζα
- βουτυρο 100 γραμμάρια
Για την κρέμα
Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά και σήμερα θα δοκιμάσουμε μία σπέσιαλ συνταγή. Ένα γαλακτομπούρεκο, γεμάτο σιρόπι, τραγανό φύλλο και μία βελούδινη λευκή κρέμα, όπως απαιτεί η παράδοση. Είναι ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που μοσχοβολάει παράδοση.
Δείτε ακόμα Γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα
Αυτό το γαλακτομπούρεκο, είναι υπέροχο για κάθε γιορτινό τραπέζι και ειδικά για το Χριστουγεννιάτικο, αφού κάθε Χριστούγεννα τα σιροπιαστά γλυκά είναι παράδοση. Δοκιμάστε το και δεν θα ξανά αγοράσετε γαλακτομπούρεκο από ζαχαροπλαστείο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Γιορτινό γαλακτομπούρεκο:
Εκτέλεση για την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα και την ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε την βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα διαρκώς και στην συνέχεια αποσύρουμε από την φωτιά.
Εκτέλεση για το σιρόπι για το γαλακτομπούρεκο
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά μετά το σημείο βρασμού.
Εκτέλεση για το γαλακτομπούρεκο
Αρχικά βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε περίπου 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το μέγεθος ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε). Αλείφουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά με το λιωμένο βούτυρο. Στην συνέχεια αδειάζουμε και στρώνουμε από πάνω την κρέμα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα στρωμένα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και τα βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα. Στρώνουμε πάνω από την κρέμα τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα οποία τα βουτυρώσαμε και αυτά ένα ένα. Κόβουμε γύρω στο ταψί τα φύλλα κρούστας που προεξέχουν και χαράζουμε σε κομμάτια, φροντίζοντας να κοπούν όλα τα φύλλα.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Παίρνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με προσοχή την επιφάνεια. Στην συνέχεια ραντίζουμε με λίγο νερό και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου, χωρίς αέρα, έτσι ώστε να ροδίσουν τα φύλλα κρούστας. Αφαιρούμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι το καυτό γαλακτομπούρεκο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Natasa Cuka
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα