Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Μυστικά για βασιλόπιτα. Δείτε πως θα καταφέρετε το σωστό ψήσιμο και φούσκωμα, πως να την συντηρήσετε αφράτη για μέρες, αν επιλέξετε να κάνετε την Βασιλόπιτα τσουρέκι πως να κορδάρει η ζύμη, αλλά και πως να την διακοσμήσετε με με γλάσο βουτηρόκρεμα και άχνη ζάχαρη. Όλα λοιπόν τα μυστικά είναι εδώ από την αγαπημένη μας μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Κλασική βασιλόπιτα κέικ

Δείτε εδώ την συνταγή για Κλασική βασιλόπιτα κέικ

 

Μυστικά για την Βασιλόπιτα τσουρέκι:

Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη

Δείτε την συνταγή για Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι κεντημένη εδώ

 

Αυτές οι μέρες είναι που όλες σας φτιάχνετε τη βασιλόπιτά σας. το ξέρω πολύ καλά ότι αγαπάτε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι, γιατί μου στέλνετε πολλά μηνύματα ρωτώντας με ποια είναι τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Σας τα έχω όλα εδώ, για να μην σας ξεφύγει τίποτα!

Αγαπημένες μου και αγαπημένοι μου, ακολουθήστε τα μυστικά μου κατά γράμμα και απολαύστε την καλύτερη βασιλόπιτα-τσουρέκι της ζωής σας!

Όπως σε όλες τις ζύμες με μαγιά οι θερμοκρασίες των υλικών, ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης και η αναμονή παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε υγρά υλικά, γάλα ή νερό, πάνω από 35°C βαθμούς για να διαλύσουμε τη μαγιά, γιατί καίγονται οι ζυμομύκητές της και δεν θα φουσκώσει ποτέ.

Η καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2023

Δείτε την καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι εδώ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Η επιλογή ολόφρεσκων αυγών και αρωματικού βουτύρου θα δώσει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βούτυρο ταιριάζει στη γεύση σας.

Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Εγγυημένα αυτή η αναμονή θα σας αποζημιώσει με την πιο αφράτη και φουσκωτή βασιλόπιτα-τσουρέκι.

Σκεπάστε καλά τη ζύμη της βασιλόπιτας-τσουρέκι όση ώρα ξεκουράζεται, με βρεγμένο πανί, για να παραμείνει μαλακή και να αφρατέψει πάρα πολύ. Προστατευμένη ζύμη κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ισούται με αφράτο και φουσκωτό αποτέλεσμα, άρα με την τέλεια βασιλόπιτα-τσουρέκι.

 

Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.

Χρειάζεται καλό ζύμωμα για να κορδάρει η ζύμη. Για τέλειο αποτέλεσμα ζυμώνουμε με βουτυρωμένα δάχτυλα.

Αρωματίστε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με: μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύσμα εσπεριδοειδών.

Αν θέλουμε να γυαλίζει εξωτερικά η βασιλόπιτα-τσουρέκι, τότε βάζουμε στη βάση του φούρνου ένα σκεύος με βραστό νερό. Αυτή η υγρασία κατά τη διάρκειά του ψησίματος δίνει μοναδικό γυάλισμα στη βασιλόπιτα-τσουρέκι.

Μόλις αλείψετε με το διάλυμα αυγού τη ζύμη, επειδή συρρικνώνεται η επιφάνεια, αφήστε τη για λίγο να ξεκουραστεί και να τεντώσει.

Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.

Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Μην αφήνετε την παρασκευή της βασιλόπιτας-τσουρέκι για την τελευταία στιγμή. Ετοιμάστε την έως και μία εβδομάδα νωρίτερα και αφού κρυώσει καλά τυλίξτε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με μία μεμβράνη και διατηρήστε την στην κατάψυξη. Βγάλτε την από την κατάψυξη μία ημέρα πριν, στολίστε την και θα είναι σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο.

Μην ξεχάσετε να κρύψετε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέσα στη βασιλόπιτά σας!

Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).

 

Μερικά Μυστικά ακόμα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά.

Όταν δουλεύουμε μία ζύμη μαγιάς, προσέχουμε πάντα τις θερμοκρασίες.

Μάξιμουμ 40°C για τα υγρά υλικά και για τη θερμοκρασία που φουσκώνουμε τη ζύμη.

Το αλεύρι πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γλουτένη.

Το δυνατό αλεύρι για τσουρέκι είναι ιδανικό για φουσκωτά τσουρέκια με αφράτο αποτέλεσμα όπως και για την εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ.

Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει η ζύμη.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε μίξερ τότε πρέπει να ξεκουραστεί για πολλές ώρες η ζύμη για τη βασιλόπιτα τσουρέκι.

Οι ενώσεις της ζύμης όταν την φουσκώνουμε πρέπει να είναι πάντα από κάτω.

Ακολουθήστε τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης είτε τον γρήγορο είτε τον αργό όπως ακριβώς σας περιγράφω αντίστοιχα για τέλειο φούσκωμα και ωρίμανση της ζύμης.

Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη.

Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά.

Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης ή καλό τύλιγμα του μπολ με την ζύμη με μεμβράνη.

Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη βασιλόπιτα τσουρέκι και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.

 

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια.

Θα σκουρύνει αρκετά λόγω των αυγών στη ζύμη, μη σας τρομάζει αυτό.

Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, ανάλογος με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης.

Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ.

Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για να σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί.

Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη.

Βγάζουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

Την ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Αφού κρυώσει καλά για μερικές ώρες τότε την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Αχνίζουμε τη εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα ή φτιάχνουμε γλάσο.

Για τη συντήρηση

Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας.

Έτσι θα διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).

Η βασιλόπιτα τσουρέκι διατηρείται και στην κατάψυξη αφού κρυώσει τελείως.

Σκεπάστε την καλά για να παραμείνει αφράτη και μαλακή.

Διατηρείται μέχρι και 3 μήνες.

Αφήστε την στην συντήρηση του ψυγείου σκεπασμένη για μια νύχτα να αποψυχθεί σωστά.

Μικρά και μεγάλα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια βασιλόπιτα κέικ

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Δείτε την συνταγή για την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ εδώ

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Δείτε την συνταγή για την πιο αφράτη και εύκολη βασιλόπιτα κέικ που έχετε δοκιμάσει εδώ

Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.

Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.

Μην ξεχάσετε να κρύψετε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέσα στη βασιλόπιτά σας!

Βασιλόπιτα και στολίδια

Το ελληνικό έθιμο που χάνεται στο βάθος του χρόνου και σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς. Ωστόσο ο στολισμός και η διακόσμηση της βασιλόπιτας είναι καθαρά θέμα προτίμησης.

Βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας

Δείτε την συνταγή για Βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας εδώ

Όπως φτιάχνουμε βασιλόπιτα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έτσι και η διακόσμηση της μπορεί να γίνει με απλό η πιο σύνθετο τρόπο. Ανάλογα την διάθεση που έχετε και τον χρόνο που διαθέτετε για να ασχοληθείτε. Εδώ σας δίνω ιδέες για να διακοσμήσετε την βασιλόπιτα 2024 και εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά χαρούμενη με υγεία.

Στην βάση τους τα υλικά της είναι ίδια. Βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, γάλα ή πορτοκάλι, μπαχαρικά και ξηροί καρποί. Με τα ίδια υλικά της φτιάχνεις και πολλές παραλλαγές της. Ανεξάρτητα από την συνταγή που θα φτιάξετε πάμε να δούμε ιδέες για τον στολισμό της.

Διακόσμηση βασιλόπιτας

Stencil και ζάχαρη άχνη

Η απλή εκδοχή για την διακόσμηση είναι η ζάχαρη άχνη. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε stencils ζαχαροπλαστικής για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Stencils θα βρείτε στα καταστήματα εξοπλισμού αλλά και απίθανα σχέδια σε e shop στο διαδίκτυο.

Stencil απλό μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας με αντικολλητικό χαρτί και ένα ψαλίδι. Διπλώστε το αντικολλητικό χαρτί και κόψτε με το ψαλίδι διάφορα σχέδια. Έτσι όταν θα ξεδιπλώσετε το χαρτί θα έχετε δαντελωτά σχέδια για διακόσμηση.

Βασιλόπιτα Πανετόνε της Γκόλφως

Ζαχαρόπαστα

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Δείτε εδώ Πώς καλύπτουμε cake-βασιλοπιτα με ζαχαρόπαστα Βήμα Βήμα (εικονες)

Μπορείς να διακοσμήσεις την βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα έτοιμη που θα βρεις στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα ή με ζαχαρόπαστα σπιτική που θα φτιάξεις εσύ.

Μπορείς να ντύσεις όλη την βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα ή απλά να φτιάξεις διακοσμητικά στολίδια με ζαχαρόπαστα και να διακοσμήσεις την βασιλόπιτα.

Γλάσο για βασιλόπιτα

Γλάσο με βανίλια υποβρύχιο για την βασιλόπιτα

Δείτε εδώ Γλάσο με βανίλια υποβρύχιο για την βασιλόπιτα

Μπορείς να φτιάξεις γλάσο και να ντύσεις όλη την βασιλόπιτα ή απλά να διακοσμήσεις με σχέδια από σταθερό γλάσο.

Γενικά στην βασιλόπιτα τσουρέκι να αποφεύγετε τις περίπλοκες διακοσμήσεις.

Βασιλόπιτα με γλάσο: Η καλύτερη συνταγή για το 2024

Δείτε εδω Βασιλόπιτα με λευκό γλάσο: Η καλύτερη συνταγή για το 2024

Σταθερή βουτυρόκρεμα

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Δείτε εδώ την βασική συνταγή για βουτυρόκρεμα

Με μια εύκολη βουτυρόκρεμα πασπαρτού, αμερικανικού τύπου, που μπορείς να χρωματίσεις όπως σου αρέσει, θα φτιάξεις την πιο εντυπωσιακή διακόσμηση για βασιλόπιτα.

Μπορείς να την μοιράσεις σε δυο μπολ και να προσθέσεις διαφορετικό χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι ιδανικό για βασιλόπιτα κέικ.

Μυστικά για βασιλόπιτα: Το σωστό ψήσιμο η συντήρηση για μέρες αλλά και πως να την διακοσμήσετε

Δείτε εδώ την συνταγή για Βουτυρόκρεμα πανεύκολη με ζαχαρούχο γάλα

 

Ό,τι φτιάχνετε πάντα να βάζετε όλο το μεράκι και την αγάπη σας.

Όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε για την διακόσμηση της βασιλόπιτας σας, φέτος την πρωτοχρονιά 2024 σας εύχομαι καλή τύχη.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr

Close