Ζεματιστή- τυρόπιτα- από -την -Γκόλφω-

Ζεματιστή τυρόπιτα από την Γκόλφω. Ζεματίστε τα φύλλα και φτιάξτε την καλύτερη ζεματιστή τυρόπιτα από την Γκόλφω. Σήμερα θα δοκιμάσουμε γιορτινή γεωργιανή τυρόπιτα που στην Γεωργία την φτιάχνουν σε όλες τις γιορτές τους και αποτελείται από ζεματιστά φύλλα και γέμιση από φέτα και μιξ τυριών.

    Για την επικάλυψη

  • βιτάμ 1 πλάκα

Η αγαπημένη μας Γκόλφω αποφάσισε σήμερα να μας ταξιδέψει σε άλλους πολιτισμούς και να μας μάθει την γιορτινή γεωργιανή ζεματιστή τυρόπιτα. Στην Γεωργία φτιάχνουν αυτήν την ζεματιστή τυρόπιτα σε όλες τις γιορτές τους, στους γάμους, στα πανηγύρια τους και σε άλλες γιορτινές περιστάσεις.

Επειδή πιστεύουμε ότι η μαγειρική ενώνει τους λαούς αποφασίσαμε να φτιάξουμε φέτος τα Χριστούγεννα, αυτήν την γιορτινή ζεματιστή τυρόπιτα από την Γεωργία. Για να την φτιάξουμε θα ζεματίσουμε τα σπιτικά φύλλα της τυρόπιτας σε βραστό νερό, θα τα βουτυρώσουμε καλά και θα γεμίσουμε την τυρόπιτα με φέτα και μιξ τυριών.

Δείτε την εκτέλεση για την ζεματιστή τυρόπιτα από την Γκόλφω παρακάτω:

Ζεματιστή -τυρόπιτα- από -την-Γκόλφω-

Εκτέλεση για την ζεματιστή τυρόπιτα:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα μας με ένα σύρμα ή με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα με το πιρούνι. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.

Στην συνέχεια ξεκινάμε να πλάθουμε την ζύμη με τα χέρια μας. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή. Την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη για μισή ώρα. Παίρνουμε μία άλλη λεκάνη και ρίχνουμε την φέτα και το μιξ τυριών και ανακατεύουμε τα τυριά μας.

Στην συνέχεια παίρνουμε την ζύμη μας και την πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε ένα μακρόστενο ζυμάρι. Κόβουμε την ζύμη μας σε 8 κομμάτια και το κάθε κομμάτι της ζύμης το κάνουμε μπαλάκι. Στην συνέχεια αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και το κάθε μπαλάκι το κάνουμε φύλλο.

Δείτε ακόμα Αφράτα τυροπιτάκια με μαγιά

Τα φύλλα μας τα θέλουμε λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί μας. Το πρώτο φύλλο που ανοίγουμε το βάζουμε στο ταψί. Από τα 8 φύλλα μας αφήνουμε αζεμάτιστο το κάτω και το πάνω φύλλο της τυρόπιτας.

Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα και βάζουμε νερό και 1 κουταλιά αλάτι. Το αφήνουμε να γίνει καυτό και ζεματίζουμε τα φύλλα που ανοίξαμε για 3 λεπτά στο νερό. Με ένα σουρωτήρι και μία σπάτουλα βγάζουμε το κάθε φύλλο από το ζεματιστό νερό και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό για πολύ λίγο για να κρυώσει λίγο.

Στην συνέχεια το σουρώνουμε και το στρώνουμε πάνω από το πρώτο φύλλο στο ταψί. Ένα άβραστο φύλλο, τρία βρασμένα και ανάμεσά τους λιωμένο βούτυρο. Έπειτα στρώνουμε καλά την γέμιση με την φέτα. Πάνω από την γέμιση βάζουμε τα βρασμένα φύλλα μας με την ίδια διαδικασία.

Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια με μέλι από την Γκόλφω

Δηλαδή βρασμένο φύλλο, βούτυρο, βρασμένο φύλλο, βούτυρο κοκ. Σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο το οποίο θα το αφήσουμε αζεμάτιστο και θα το βάλουμε από πάνω. Χαράζουμε μέχρι σχεδόν κάτω την πίτα με ένα μαχαίρι και οριζόντια και κάθετα.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά και το τελευταίο φύλλο και ψήνουμε την πίτα μας στους 180-190 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά, εστία πάνω κάτω. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε.

Tips για την ζεματιστή τυρόπιτα

Αλεύρι βάζουμε όσο πάρει, ανάλογα το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε για να το μετρήσουμε. Μπορούμε να αφήσουμε την τυρόπιτα στο ψυγείο πριν την ψήσουμε μέχρι και δύο μέρες.

Δείτε την εκτέλεση για την ζεματιστή τυρόπιτα αναλυτικά παρακάτω:

Ζεματιστή -τυρόπιτα- από -την-Γκόλφω-

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close