Σολομός ιχθυοτροφείου – Για ποιον λόγο είναι η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Σολομός ιχθυοτροφείου – Για ποιον λόγο είναι η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Γιατί ο σολομός ιχθυοτροφείου είναι ο πιο τοξικός στον κόσμο; Πώς μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από τους άγριους σολομούς και όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Για ποιον λόγο ο σολομός ιχθυοτροφείου είναι από τα πιο τοξικά ψάρια στον κόσμο; Κι αν θέλουμε να σταματήσουμε να τον καταναλώνουμε, πώς μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από τους άγριους σολομούς; Ποιον σολομό να επιλέξουμε και ποιον να απορρίπτουμε;

Ο σολομός ξέρουμε ότι είναι γεμάτος βιταμίνες και είναι από τα πιο θρεπτικά ψάρια με λίγες θερμίδες. Όμως αν καταναλώνεις σολομό ιχθυοτροφείου όχι μόνο μπορεί να μη πάρεις όλα αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να κάνεις ακόμη και κακό στην υγεία σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι από τα πιο τοξικά ψάρια στο κόσμο. Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τον σωστό σολομό; Πώς να το ξεχωρίζουμε από τον άγριο και ποιον σολομό να προτιμάμε στα σούπερ μάρκετ; Διαβάστε παρακάτω:

Καθημερινά τρώμε ζυμαρικά, τυρί και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας- “Είναι προτιμότερο από τα φυτοφάρμακα”, τονίζουν οι επιστήμονες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας περιβάλλοντος, το πιο τοξικό ψάρι είναι ο σολομός ιχθυοτροφείου. Για τον λόγο αυτό η EPA συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων, όπως είναι οι έγκυες και τα μικρά παιδιά να μην τον καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές η τοξικότητά του συνδέεται με τις συνθετικές τροφές που καταναλώνει κι αυτές μπορεί να είναι πουλερικά, χοιρινό, καλαμπόκι, αντιβιοτικά κι άλλα.

Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σολομός ιχθυοτροφείου – Για ποιον λόγο είναι η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Το τρόφιμο που έχει απαγορευθεί από την Καρδιολογική Εταιρία αλλά εσύ συνεχίζεις και το τρως καθημερινά

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια ευρήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πιο παλιά στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει δείγμα σολομού από όλο τον κόσμο.

Κατέληξαν ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι από τους πιο επικίνδυνους στον κόσμο. «Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ σολομό σε εγκύους, παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας.

Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πόσο τοξικό είναι αυτό το ψάρι και για το πώς τα φάρμακα με τα οποία εκτρέφεται μπορούν να βλάψουν γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, εφήβους στην ανάπτυξη και μικρά παιδιά.

Αποχαιρετήστε την Μεσογειακή διατροφή – Η πιο υγιεινή διατροφή που μειώνει τις φλεγμονές σε 2 εβδομάδες

Ο τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και τη μειωμένη αντιληπτικότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού», λέει μεταξύ άλλων ο βιολόγος δρ Monsen.

Η λύση

Προτιμήστε άγριο σολομό Αλάσκας. Αν στη συσκευασία γράφει «Ατλαντικού», τότε οπωσδήποτε είναι ιχθυοτροφείου. Δεν έχουν απομείνει εμπορικά αλιεύματα άγριου σολομού στον Ατλαντικό. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο άγριος σολομός Αλάσκας, σε κονσέρβα, είναι σχετικά οικονομικότερος.

Σολομός ιχθυοτροφείου – Για ποιον λόγο είναι η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3, ψήνεται σε δικό του νερό, κόβεται σε χοντρά κομμάτια και τοποθετείται σε δοχεία μαζί με τα κόκκαλα και το δέρμα του ενώ στη συνέχεια μαγειρεύεται έτσι ώστε να διατηρήσει την πλήρη διατροφική του αξία.

Οι σολομοί αλιεύονται ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ελαχιστοποιούν την παρεμπίπτουσα αλιεία, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ελεγχόμενης περιόδου, όταν επιστρέφουν οι ενήλικοι σολομοί στις εκβολές των ποταμών για να αναπαραχθούν.

Αλεύρι βρώμης: Τα οφέλη για την υγεία μας σε σύγκριση με το κανονικό αλεύρι

Ο σολομός ιχθυοτροφείου τρέφεται με ακατάλληλες για το είδος του τροφές –υποκατάστατα από σόγια, μείγμα πουλερικών, αντιβιοτικών και συνθετικών τροφών–, σε αντίθεση με τους άγριους σολομούς που τρέφονται με αυτό που πρέπει να τραφούν: μικρά ψάρια, πλαγκτόν και απολύτως κανένα επεξεργασμένο πρόσθετο.

Σολομός ιχθυοτροφείου – Για ποιον λόγο είναι η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

All photos via: protothema.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.