Λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο: Πως να την αντιμετωπίσεις

Ο σύζυγός σου σε μειώνει μπροστά στον κόσμο ή και όταν είστε οι δυο σας; Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο .

Η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί συχνό φαινόμενο. Όταν σκεφτόμαστε την κακοποίηση στο μυαλό μας, έχουμε το ξύλο. Η σωματική κακοποίηση όμως δεν είναι η μόνη κακοποίηση σε αυτόν τον κόσμο. Το ίδιο επώδυνη και μπορεί και λίγο παραπάνω είναι η λεκτική κακοποίηση.

Μπορεί να μην κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα όμως το να ζεις με έναν άνθρωπο που σε μειώνει καθημερινά μπροστά στον κόσμο ή και οι δυο σας, δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές σου, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ποθητή, σε συγκρίνει με άλλες γυναίκες και σε τρομοκρατεί με φωνές είναι ψυχοφθόρο και μπορεί να σου δημιουργήσει μέχρι και κατάθλιψη.

Δείτε ακόμα 10 σημάδια ότι η ευτυχία σας εξαρτάται από τον σύντροφό σας ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείτε

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε μία κακοποιητική σχέση που βασίζεται στην λεκτική κακοποίηση; Το σημερινό άρθρο είναι ένα άρθρο που ήθελα καιρό να το γράψω και νομίζω ότι ωρίμασαν αρκετά οι συνθήκες. Διαβάστε παρακάτω: 

Συνειδητοποίησε το πρόβλημα. Ναι δέχεσαι Λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο

Λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο: Πως να την αντιμετωπίσεις

Πολλές κακοποιημένες γυναίκες αργούν να φύγουν από την κακοποιητική σχέση που βρίσκονται επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να έρθεις αντιμέτωπη με αυτό. Να το κοιτάξεις κατάματα και να κάνεις μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου.

Αν λοιπόν ο σύζυγός σου σε μειώνει μπροστά σε άλλο κόσμο ή ακόμη και όταν βρίσκεστε οι δυο σας λέγοντάς σου πόσο άχρηστη είσαι, πόσο έχεις παχύνει, ότι δεν κάνεις τίποτα μέσα στο σπίτι, ότι τα παιδιά τα έχεις κάνει σαν τα μούτρα σου είναι λεκτική κακοποίηση.

Όταν του λες ότι ξεκίνησες δίαιτα και εκείνος σου λέει ότι καιρός ήταν αλλά δεν νομίζει και ότι θα καταφέρεις είναι λεκτική κακοποίηση. Όταν δεν σε αφήνει να φορέσεις αυτά που θες και όταν το κάνεις σε στολίζει από πάνω μέχρι κάτω σχολιάζοντας από το σώμα, μέχρι το γούστο ή και την ηθική σου είναι λεκτική κακοποίηση.

Δείτε ακόμα 8 σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας σε μια σχέση

Όταν σχολιάζει την ηθική σου συνεχώς είναι λεκτική κακοποίηση. Όταν με το παραμικρό σου λάθος φωνάζει, βρίζει, ωρύεται, είναι λεκτική κακοποίηση. Όταν σε απειλεί είναι λεκτική κακοποίηση. Όταν κάθε φορά που θες να του εκφράσεις ένα παράπονο φοβάσαι τις αντιδράσεις του, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μία κακοποιητική σχέση.

Κοίταξε λοιπόν το πρόβλημα κατάματα. Σκέψου ότι οι συμπεριφορές που ανέχεσαι τόσο καιρό πιστεύοντας ότι υπάρχουν σε όλα τα ζευγάρια και ότι “εντάξει μωρέ άνθρωπος είναι, νευριάζει λίγο πιο εύκολα” δεν σου αξίζουν. Σου αξίζει σεβασμός. Ο ίδιος σεβασμός που δείχνεις εσύ προς το πρόσωπό του. Όχι ο φόβος, η θλίψη και η υποτίμηση.

Κάνε μία ειλικρινή συζήτηση με τον σύζυγό σου

Διάλεξε μία μέρα της εβδομάδας όπου δε θα είναι κανείς άλλος στο σπίτι πέρα από εσένα και τον ίδιο. Ξεκίνησε να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου χωρίς να φοβάσαι τις αντιδράσεις του και χωρίς να φιλτράρεις τις σκέψεις σου. Βγάλε όλα αυτά που σε πονάνε από μέσα σου.

Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου όμως να έχεις παράλληλα αυστηρό ύφος και τόνο φωνής. Θέλουμε να καταλάβει ότι το θύμα πέθανε. Ότι δεν μιλάς πάνω στα νεύρα σου. Ότι ξέρεις ποια είσαι και τι αξίζεις. Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν νευριάζουν δείχνουν στον  άλλον ότι δεν μιλούν αυτοί αλλά τα νεύρα τους.

Εσύ λοιπόν πρέπει να δείξεις με την στάση σου ότι όλα αυτά τα λες ύστερα από βαθιά σκέψη. Θέσε τα όριά σου και μην φοβηθείς να του πεις ότι αν τα ξανά ξεπεράσει θα φύγεις ή θα φύγει από το σπίτι. Μην κολλήσεις στις απειλές του. Πες του ότι δεν είσαι μόνη σου και ότι αν θελήσεις να φύγεις έχεις τον τρόπο, τα μέσα και ξέρεις τα δικαιώματά σου.

Δείτε ακόμα Γυναίκα ακρωτηριασμένη από τον σύζυγό της γίνεται το σύμβολο κατά της κακοποίησης

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές είναι τις περισσότερες φορές θρασύδειλοι. Μπορεί να σε απειλήσει με την επιμέλεια των παιδιών για να πάρει και πάλι το πάνω χέρι. Εκεί καλό θα ήταν να έχεις συμβουλευτεί από πριν δικηγόρο για να έχεις έτοιμη την απάντηση.

Υπενθύμισε του ότι δεν είσαι μόνη σου

Οι άνθρωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές ποντάρουν στο ότι δε θα μιλήσεις. Είτε μιλάμε για λεκτική είτε για σωματική βία ποντάρουν σε αυτό. Αν λοιπόν δεις ότι με την συζήτηση που κάνατε δεν άλλαξε στάση μην διστάσεις να φωνάξεις τους γονείς σου, τους φίλους σου ή όποιο άλλο άτομο βρίσκεται στο σπίτι να του μιλήσει.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι σε αυτή τη ζωή δεν είσαι μόνη σου και ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει σε αυτήν την σχέση χωρίς συνέπειες. Εκεί μπορεί και να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει συμπεριφορά έχεις τις πλάτες να φύγεις από το σπίτι.

Λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο: Πως να την αντιμετωπίζω

Επισκεφθείτε μαζί έναν ψυχολόγο

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν αρκετά ψυχολογικά προβλήματα. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα κακοποιητικοί και είναι άδικο γι’ αυτούς να λέμε πως ένας άντρας που κακοποιεί την γυναίκα του το κάνει απλά και μόνο επειδή έχει ψυχολογικά.

Τραυματικές εμπειρίες σε συνδυασμό με πατριαρχικά ένστικτα όμως οδηγούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Έτσι ένας ψυχολόγος ή ένας σύμβουλος σχέσεων και γάμου μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.

Φύγε.

Λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο: Πως να την αντιμετωπίζω

Όπως είπαμε και στο παραπάνω κεφάλαιο, ένας άνθρωπος με κακοποιητικές συμπεριφορές είναι ένας άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα και βαθιά εδραιωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις. Αυτό σημαίνει πως θεωρεί ότι η γυναίκα του, του ανήκει.

Ότι είναι σε θέση να την ελέγχει, να την μειώνει, να της μιλάει άσχημα και αυτή θα μείνει εκεί, επειδή είναι η γυναίκα του και έτσι οφείλει να κάνει. Αν λοιπόν νιώθεις πως τα παραπάνω δεν βοήθησαν φύγε από αυτήν την σχέση.

Να θυμάσαι πως ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να σε απειλήσει για την σωματική σου ακεραιότητα κάποια στιγμή θα είναι και σε θέση να το κάνει. Ένας άνθρωπος που σε μειώνει και δεν αναγνωρίζει την αξία σου στην ζωή του δεν σου αξίζει. Μπορεί στην αρχή να προσπαθήσει να σε χειριστεί.

Δείτε ακόμα “Μετά από λίγη ώρα βρισκόταν στο πάτωμαΟύτε που ήξερε για πόση ώρα τη χτυπούσε” Ήρθε η ώρα να πεις ΑΡΚΕΤΆ

Να σου πει ότι δε θα ξανά γίνει και ότι αυτή τη φορά θα προσπαθήσει όντως να αλλάξει. Μπορεί να σου πει ότι θα πάει σε ψυχολόγο, ότι θα κάνει προσπάθειες. Όμως τις περισσότερες φορές αυτό είναι απλά ένας τρόπος να σε κρατήσει κοντά του.

Αν σου φύγουν τα νεύρα και χαλαρώσεις θα σου πει ότι άλλαξε γνώμη για τον ψυχολόγο και θα ξεκινήσει πάλι τις ίδιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Θα σε μειώνει, θα σε ελέγχει, θα σε απειλεί, θα σε αμφισβητεί. Κάλεσε στο 15900, την τηλεφωνική γραμμή για κακοποιημένες γυναίκες αν ο σύζυγός σου, απλώσει χέρι πάνω σου. Δεν φταις σε τίποτα. Δεν είσαι μόνη σου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close