ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Συνταγή για γλυκά ανεβατά καλιτσούνια που στη Κρήτη τα φτιάχνουν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, με σπιτική ζύμη και γεμιστά με μυζήθρα, μέλι και κανέλα. Από τη φίλη μας Popi Meladaki.

Στο Λασίθι αλλά και σε άλλα μέρη της Κρήτης, ετοιμάζουν κάθε Πάσχα δυο ειδών καλιτσούνια: τα ανεβατά, με προζύμι δηλαδή, μικρά πιτάκια σε διάφορα έντεχνα σχήματα, και τα πιο γνωστά λυχναράκια ή «καλιτσούνια της στιγμής», αφού δεν έχουν προζύμι και δεν υπάρχει αναμονή για το φούσκωμα.

    Για το άλειμμα

  • αυγα 1-2

 

Ανεβατά κουλουράκια γεμιστά

 

Και τα δύο γεμίζουν με γλυκιά και πλούσια τυρένια γέμιση μυζήθρας. Καλιτσούνια και λυχναράκια είναι το γιορτινό πασχαλινό κέρασμα για την οικογένεια και τους μουσαφίρηδες, ενώ τα πάνε και στην εκκλησία για να κεράσουν τους πιστούς.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο:

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Εκτέλεση για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το προζύμι. Πιο συγκεκριμένα ανακατεύουμε το μισό ποτήρι από το συνολικό φρέσκο γάλα, με τη ξερή μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά, σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο φρέσκο γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέτουμε και το προζύμι. Βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ και αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Ρεθυμνιώτικα καλτσούνια με τυρι

 

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Έπειτα φτιάχνουμε τα καλιτσούνια, χωρίζοντας τη ζύμη σε 18-20 μεγάλα μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Ανακατεύουμε τη μαλακή μυζήθρα, με το μέλι, τη κανέλα και τον δυόσμο.

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με τη γέμιση και κλείνουμε είτε σε φάκελο, είτε σε σαλιγκάρι και γενικά όπως μας βολεύει. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 30 λεπτά.

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Tips για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Μπορούμε να τα γεμίσουμε και με μερέντα. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού και η ποσότητα είναι ανάλογα τα γούστα μας.

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

ανεβατά-καλιτσούνια-για-το-Μεγάλο Σάββατο-συνταγή-

Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close