Σήμερα θα δούμε αναλυτικά πως φτιάχνονται τα ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια. Μία παραδοσιακή Πασχαλινή συνταγή από την Κρήτη με προζύμι.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κιλά
- ζαχαρη 1 ποτήρι του νερού
- αλευρι Ένα κιλό Αμερικάνικο
- ελαιολαδο 1 ποτήρι του νερού
- αυγα 4
- Γάλα φρέσκο 1μιση ποτήρι του νερού χλιαρό
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κεσεδάκι
Υλικά
- μυζήθρα 2,5 κιλά γλυκιά
- ζαχαρη 2 - 3 κούπες
- κρόκους αυγού 2
- μελι 2 κουταλιές της σούπας
- κανελά 2 κουταλάκια του γλυκού
- εκχυλισμα βανίλιας 2 κουταλάκια του γλυκού
- κορν φλαουρ 2 κουταλιές της σούπας
Για την γέμιση
- αυγα 1
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Η Κρήτη είναι γνωστή για τις γεύσεις της και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Κι επειδή οι γεύσεις της είναι πολλές και οι πρωτότυπες συνταγές της με αυθεντικά κρητικά αρώματα εξίσου πολλές σήμερα θα δοκιμάσουμε τα ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια.
Δείτε ακόμα Χανιώτικα καλιτσούνια με μυζήθρα και φέτα
Τα καλιτσούνια είναι μία παραδοσιακή κρητική συνταγή που φτιάχνουν οι ντόπιοι κάθε Πάσχα. Είναι σκέτος αφρός, εξαιτίας και του προζύμι και σίγουρα αν έχετε επισκεφθεί την Κρήτη το Πάσχα, σας έχουν κεράσει και τα έχετε απολαύσει.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια:
Εκτέλεση για τα ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια
Το πρωί ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι αμερικάνικο αλεύρι με μισό φλιτζάνι νερό σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή με μεμβράνη. Κλείνουμε το δοχείο, το σκεπάζουμε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνουμε το μείγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι το επόμενο πρωί.
Κατά την διάρκεια του 24ωρου ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι τον χυλό για να παίρνει αέρα, 5-6 φορές. Αν όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει να έχει μικρές φυσαλίδες. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη για να “ταΐσουμε” τους μύκητες και αμερικάνικο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε τόσες φορές την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το αμερικάνικο αλεύρι.
Μετά από 4 ή 5 επαναλήψεις θα πρέπει να φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει με μία ξινή μυρωδιά. Μπορεί και να αργήσει επειδή μπορεί να θέλει επιπλέον ζάχαρη αλλά όπως και να ‘χει θα γίνει. Κάθε φορά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τόσο νερό έτσι ώστε η ζύμη να είναι αραιή, σαν πηκτός χυλός.
Δείτε ακόμα Ξεσκέπαστη γλυκιά μυζηθρόπιτα με σταφίδες ιδανική για μπουφέ!
Αφού το προζύμι είναι έτοιμο, βάζουμε σε μία λεκάνη το προζύμι και τα υλικά του κιλού αλεύρι, δηλαδή 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 1 ποτήρι ζάχαρη, τους κρόκους χτυπημένους ελαφρώς στο χέρι, το χλιαρό γάλα λίγο λίγο (μπορεί να μην χρειαστεί και όλο) και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη είναι πολύ αραιή προσθέτουμε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 12 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μία κουβέρτα. Μπορούμε να την βάλουμε και στον φούρνο, τον οποίο τον έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς Κελσίου. Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι ελαιόλαδο και 2 χτυπημένους κρόκους.
Επίσης προσθέτουμε και το φρέσκο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να ανακατεύουν τα υλικά μας. Αφήνουμε για άλλες 12 ώρες να ξαναφουσκώσει σε ζεστό μέρος. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό ποτήρι ελαιόλαδο, μισό ποτήρι ζάχαρη και 2 κρόκους ελαφρώς χτυπημένους στο χέρι και χλιαρό γάλα.
Δείτε ακόμα Ρεθυμνιώτικα καλτσούνια με τυρι
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει καλά προσθέτουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες και ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Θέλουμε μία ζύμη μαλακή και αφράτη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά και ανοίγουμε φύλλο. Φτιάχνουμε τα καλιτσούνια. Η ζύμη στην λεκάνη όταν φουσκώσει, πρέπει να είναι σκεπασμένη με μεμβράνη για να μη ξεραίνεται και να κρατάει την υγρασία του και από πάνω βάζουμε τις κουβέρτες.
Πλάθουμε τα καλιτσούνια σε ό,τι σχέδιο θέλουμε εκτός από λυχναράκια γιατί δεν θα κρατήσουν το σχέδιό τους όταν φουσκώσουν. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ανάποδα για να κάνουν όμορφο πρόσωπο. Αφού φουσκώσουν, τα βάζουμε στα ταψιά από την καλή μεριά.
Δείτε ακόμα Κρητικά Καλτσούνια ανεβατά με γέμιση σπανάκι και τυριά!
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν τα τοποθετούμε πάνω σε πλυμένα και καλά σκουπισμένα από την υγρασία νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα για να πάρουν το άρωμά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εκτέλεση για την γέμιση στα καλιτσούνια
Περνάμε την γλυκιά μυζήθρα από τον μύλο του πουρέ και προσθέτουμε την ζάχαρη, τους κρόκους, το μέλι, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το κορν φλάουρ. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας.
Tips για τα ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια
Τα υλικά αντιστοιχούν για την ζύμη αντιστοιχούν για κάθε κιλό αλεύρι. Αντί για αμερικάνικο αλεύρι μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για τη συνταγή με τρία κιλά αλεύρι, το ένα κιλό θα γίνει προζύμι μοιράζοντας το 4- 5 φορές όταν αναπιάνουμε το προζύμι ενδέχεται να μη χρειαστεί όλο το κιλό το αλεύρι !!!!
Νερό για το προζύμι μόνο εμφιαλωμένο και πολύ χλιαρό. Η ζάχαρη είναι στη δική σας ευχέρεια και πόσο γλυκά τα θέλετε, δοκιμάστε τη γέμιση και προσθέστε αν θέλετε ή μην τη βάλετε όλη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tonia Papantoniou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις Πασχαλινές μας συνταγές με ένα κλικ ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες