Συνταγή για ανεβατά καλτσούνια με φρέσκο ανθότυρο και σπιτική παραδοσιακή ζύμη, με όλα τα μυστικά της γιαγιάς για το Πάσχα.
Υλικά:
- αυγα 3
- ζαχαρη 300 γραμμάρια
- βιτάμ 70 γραμμάρια (πλάκα)
- φυτίνη 1/2 κουταλιά της σούπας
- Γάλα φρέσκο 90 ml (χλιαρό)
- μαστιχα 2-3 κομμάτια (κοπανισμένη σε αλεύρι)
- μαχλέπι 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο
- ξερή μαγιά 5 φακελάκια των 8 γραμμαρίων
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
Για το πλάσιμο:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γραμμάρια περίπου
Για τη γέμιση:
- ανθοτυρο 1000-1100 γραμμάρια νωπό
- κρόκους αυγού 1
- μελι 1 κουταλιά της σούπας
- ζαχαρη 7-8 κουταλιές της σούπας
- βανίλια 1
- κορν φλαουρ 1 κουταλιά της σούπας
Συνταγή για ανεβατά καλτσούνια με φρέσκο ανθότυρο και σπιτική παραδοσιακή ζύμη, με όλα τα μυστικά της γιαγιάς για το μενού του Πάσχα από την Κρήτη. Αναλυτική συνταγή για ανεβατά καλτσούνια με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία, ακόμη και αν είστε αρχάριοι.
Στο Λασίθι αλλά και σε άλλα μέρη της Κρήτης, ετοιμάζουν κάθε Πάσχα δυο ειδών καλιτσούνια: τα ανεβατά, με προζύμι δηλαδή, μικρά πιτάκια σε διάφορα έντεχνα σχήματα, και τα πιο γνωστά λυχναράκια ή «καλιτσούνια της στιγμής», αφού δεν έχουν προζύμι.
Ανεβατά κουλουράκια γεμιστά
Σήμερα θα δοκιμάσουμε ανεβατά καλτσούνια της γιαγιάς ή καλιτσούνια με προζύμι για το Πάσχα. Είναι μία παραδοσιακή συνταγή και θα δούμε όλα τα μυστικά της για σίγουρη επιτυχία. Με φρέσκο ανθότυρο και σπιτική αφράτη ζύμη.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανεβατά καλτσούνια της γιαγιάς:

Εκτέλεση

Τον ανθότυρο τον παίρνουνε 2 ημέρες πριν, τον βάζουμε πάνω σε φρυγανιές, μετά χαρτί κουζίνας και τον τοποθετούμε στο ψυγείο. Πρέπει να στραγγίσει καλά. Τον κόβουμε κομμάτια και με την κουτάλα του πουρέ τον πιέζουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και να γίνουν σαν μους.

Σε λεκάνη βάζουμε ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, τις μαγιές, τις διαλύουμε καλά, προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει (είναι το προζύμι μας).

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη καλά να ασπρίσουν. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Λιώνουμε τα Βιτάμ – Φυτίνη να ενωθούν (χλιαρά), προσθέτουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε να λιώσει καλά.

Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά σκαλτσούνια

Βάζουμε στους χτυπημένος κρόκους με τη ζάχαρη, τη μαρέγκα και χτυπάμε να ενσωματωθούν. Τα προσθέτουμε στο μίγμα βούτυρο-ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Βάζουμε το προζύμι μας. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει.

Εμάς μας το πήρε ακριβώς, αν χρειαστεί μπορείτε να συμπληρώσετε λίγο, αλλά δεν πρέπει να γίνει σκληρό το ζυμάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία δωματίου.

Όταν είναι έτοιμο κόβουμε μέτριες μπαλίτσες από το ζυμάρι, βάζουμε αλεύρι όσο χρειάζεται και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο περίπου μισό χιλιοστό πάχους. Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα (όπως τις πίτες),βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείνουμε διπλώνοντας στα τρία.

Υπέροχα, πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια !!

Όταν τελειώσουμε, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, που μέσα έχουμε βάλει λίγο γάλα και στολίζουμε με λίγη κανέλα στη μέση. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170-180 βαθμούς Κελσίου, για 20-25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν.
Tips
Βγαίνουν περίπου 50 μεσαίου μεγέθους καλτσούνια. Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια νωπή μαγιά.

Η συνταγή είναι της φίλης μας αννα καλλεργη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr