Συνταγή για αφράτα και φουσκωτά τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα, με ίνες, καλύτερα και από του φούρνου.
Υλικά:
- μαγιά 2 κύβοι νωπή των 25 γραμμαρίων
- νερό 300 ml (1,5 φλιτζάνι)
- ζαχαρη 200 γραμμάρια + 2 κουταλιές της σούπας
- ζαχαρούχο γάλα 1 συσκευασία
- βούτυρο γάλακτος 100 γραμμάρια αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- αυγα 6
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- Κακουλέ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαχλέπι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- βανίλια 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Συνταγή για φουσκωτά και αφράτα σπιτικά τσουρέκια με ίνες, καλύτερα και από του φούρνου για το Πάσχα αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο. Με ζαχαρούχο γάλα, αυτά τα τσουρέκια ξεχειλίζουν γλύκα και θα δούμε αναλυτική συνταγή για σίγουρη επιτυχία!
Η καλύτερη συνταγή για γεμιστά τσουρέκια για το 2025
Τέρμα πια με τα πεταμένα λεφτά και τα τσουρέκια που ενώ ξόδεψες μία περιουσία για να τα φτιάξεις δεν πετυχαίνουν. Σας έχουμε τα πιο νόστιμα, αφράτα και πετυχημένα τσουρέκια για το Πάσχα και όχι μόνο. Με ζαχαρούχο γάλα, μη διστάσετε να τα επιχειρήσετε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα εύκολα φουσκωτά τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα:

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο τα 200 γραμμάρια ζάχαρη και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού.

Προσθέτουμε 5 αυγά, ένα τη φορά, και ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη. Αλλάζουμε το εξάρτημα του φτερού με τον γάντζο και κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιών.
Πασχαλινά τσουρέκια με φυσικό προζύμι
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, σταματάμε το χτύπημα. Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και αφήνουμε κοντά σε θερμό σώμα για να φουσκώσει το τσουρέκι για περίπου 1 ώρα.
Κατόπιν αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά το τσουρέκι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.
Τσουρέκια χωρίς προζύμι και χωρίς ζαχαρούχο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με λίγο νερό και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς. Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αν ροδίσουν πιο γρήγορα, καλύπτουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο.

Την συνταγή την είδαμε στη σελίδα Σπιτικές δημιουργικές απολαυσεις με την Άννα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr