Αφράτη φοκάτσια από την Τζένη Τσανακτσίδου. Ένα ξεχωριστό ψωμί που θα σας αρέσει πολύ.
- νερό 2 ποτήρια χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 ποτήρια
- αλατι 1 κ γ
Υλικά
- κρόκους αυγού 3
- νερό λίγο
Για το άλειμμα
- ελιές Κατά βούληση
- ντοματίνια Κατά βούληση
- μαιντανος Λίγο
Για την επικάλυψη
Η φοκάτσα είναι πατητό ψωμί, που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στο φούρνο όσο και στη σχάρα. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές παραλλαγές της φοκάτσα που διαφέρουν τόσο στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής όσο και στην ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων.
Οι κύριοι τύποι φοκάτσα είναι η κλασική φοκάτσα, επίσης γνωστή ως Γενοβέζικη φοκάτσα, φοκάτσα με κρεμμύδια, παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα από τη Ρέκκο (με την προσθήκη τυριού), γλυκιά φοκάτσα, πάντα μία παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα με σταφύλια, τυπικό της Φλωρεντίας και του Πράτο.
Δείτε ακόμα Συνταγή για τυρόψωμο Φοκάτσια
Σήμερα θα φτιάξουμε φοκάτσια από την Τζένη Τσανακτσίδου με επικάλυψη από ντομάτες, ελιές και ένα άλειμμα από μαϊντανό. Είναι απλά ένα εξαιρετικό ψωμί. Μπορεί να σας αρέσει και το Αφράτο ελιόψωμο. Δείτε την εκτέλεση παρακάτω:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzeni Tsanaktsidou
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, 1 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένας λείος χυλός. Τον σκεπάζουμε για 20 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνουμε στον χυλό το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. Θέλουμε μία ζύμη ελαφρώς να κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε την ζύμη για 20 λεπτά. Στην συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη πάνω. Την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια.
Αυτά τα κομμάτια τα ανοίγουμε σε δύο φύλλα του ίδιου μεγέθους, δηλαδή 1 εκ. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα βάζουμε μέσα. Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά. Στην συνέχεια με την βοήθεια των δαχτύλων μας κάνουμε σχέδιο στο καθένα.
Δείτε ακόμα Γερμανικό ψωμί
Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους και το νερό μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλείφουμε με το μείγμα μας τη φοκάτσια με ένα πινέλο. Βάζουμε από πάνω στο καθένα ελιές χωρίς κουκούτσι και ντοματίνια κομμένα στη μέση. Ψήνουμε τη φοκάτσια στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν καλά.
Tips για την Φοκάτσια από την Τζένη Τσανακτσίδου
Μπορούμε να βάλουμε σαν επικάλυψη αντί για ντοματίνια, ντομάτες και ό,τι άλλο μας αρέσει.
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις