γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Συνταγή για γιαπράκι με κιμά και δεμένο αυγολέμονο για το ορεκτικό στο Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο. Τα γιαπράκια έχουν καταγωγή από την Κοζάνη και τα φτιάχνουμε πολύ συχνά στα τραπέζια μας για ορεκτικά. Εμείς τα τρώμε και για κυρίως οπότε μπορείτε να τα απολαύσετε και σαν μεσημεριανό! Μία παραδοσιακή συνταγή για γιαπράκια.

Δείτε ακόμα Σαρμαδάκια: Νηστίσιμα ντολμαδάκια σε φόρμα ιδανικά για μπουφέ

Τα γιαπράκια είναι από τα πιο αγαπημένα μας ορεκτικά στα γιορτινά αλλά και στα καθημερινά τραπέζια. Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε γιαπράκια με κιμά και ένα δεμένο, βελούδινο αυγολέμονο για ορεκτικό αλλά και μεσημεριανό ανάλογα την όρεξή σας! Είναι μία παραδοσιακή συνταγή από τα τεφτέρια της γιαγιάς και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο:

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Εκτέλεση για τα αμπελόφυλλα στα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο

Αν είναι φρέσκα τα αμπελόφυλλα τα καθαρίζουμε κόβοντας τα κοτσανάκια. Επίσης αν είναι φρέσκα, πρέπει να πλυθούν με πολλά νερά. Βάζουμε λοιπόν σε μία κατσαρόλα μπόλικο νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε μέσα 10 – 10 τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Εκτέλεση για την γέμιση στα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το ρύζι Καρολίνα, τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα τριμμένα καρότα, τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και το ελαιόλαδο.  Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στο ξύλο κοπής ανοίγουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα θέλοντας να βλέπουμε την μέσα πλευρά του φύλλου. Στο σημείο που ήταν το κοτσανάκι βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού περίπου γέμιση και κλείνουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές και ρολάρουμε, όχι πολύ σφιχτά.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Εκτέλεση για τα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο

Σε μία κατσαρόλα μεγάλη, αραδιάζουμε κυκλικά τα γιαπράκια στην κατσαρόλα, χωρίς κενά μεταξύ τους. Αφού βάλαμε όλα τα γιαπράκια στην κατσαρόλα τα βράζουμε σε πολλή χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κούπες βρασμένο νερό στο οποίο ανακατέψαμε τον χυμό λεμονιού.

Δείτε ακόμα Το κόλπο για να τυλίγετε πανεύκολα τα ντολμαδάκια!Γρήγορος τρόπος χωρίς μηχανήμα

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Επίσης προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το ελαιόλαδο για την κατσαρόλα και ένα πιατάκι από πάνω για να μην φουσκώσουν τα ντολμαδάκια με τον βρασμό. Το βράσιμο θέλει αρκετή υπομονή και πάντα σε χαμηλή φωτιά για να μην μας ανοίξουν. Σταδιακά προσθέτουμε ζεστό νεράκι για να έχουμε και για το αυγολέμονο.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Εκτέλεση για το αυγολέμονο στα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο

Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους και σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα ασπράδια, λίγο νερό και 1 πρέζα αλάτι. Τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και στην συνέχεια τον χυμό λεμονιού που μέσα έχουμε βάλει 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Στη συνέχεια βάζουμε ζωμό από την κατσαρόλα που έβρασαν τα γιαπράκια. Μόλις η λεκάνη απέξω έχει ζεσταθεί αρκετά, βγάζουμε την φωτιά το φαγητό και ρίχνουμε το αυγολέμονο. Κουνάμε μερικές φορές δεξιά και αριστερά την κατσαρόλα και σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Tips για τα γιαπράκια με κιμά και αυγολέμονο

Αν θέλετε πιο ζουμερό το αυγολέμονο τότε θα βάλετε 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.

γιαπράκια-με-κιμά-και-αυγολέμονο-συνταγή-

Την συνταγή την είδαμε από την αγαπημένη μας σελίδα Γιαγιά Μαίρη εν δράσει

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close