πάστα-ταψιού-για-τη-Τσικνοπέμπτη-συνταγή-

Συνταγή για αφράτη πάστα ταψιού με γκανάζ σοκολάτας και το πιο ζουμερό παντεσπάνι από την Τζένη Τσανακτσίδου για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

 

Σπέσιαλ μιλφέιγ από την Τζένη Τσανακτσίδου για την Τσικνοπέμπτη

 

Την Τσικνοπέμπτη πέρα από τις μπριζόλες, τα λουκάνικα, τα κοτόπουλα, τα κοκορέτσια κοκ, το θέλουμε και το γλυκάκι μας, κυρίως για μετά το φαγοπότι. Γιατί να τρέχουμε όμως μέχρι τα ζαχαροπλαστεία όταν η Τζένη Τσανακτσίδου ετοίμασε για εμάς την πιο αφράτη και βελούδινη πάστα ταψιού; Δοκιμάστε την!

Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την πάστα ταψιού την Τσικνοπέμπτη:

πάστα-ταψιού-για-τη-Τσικνοπέμπτη-συνταγή-

Εκτέλεση για το παντεσπάνι και το σιρόπι στη πάστα ταψιού για την Τσικνοπέμπτη

Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, να ασπρίσει και να φουσκώσει, για 3-4 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την βανίλια, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, το κακάο κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε το μείγμα μας στη πολλή χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το σπορέλαιο. Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί το μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο και βαθύ ταψί με διαστάσεις 35×30 εκατοστών περίπου και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 10 λεπτά.

Στα 10 λεπτά, κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Πιο συγκεκριμένα σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, την ζάχαρη και την βανίλια για 2-3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.

 

Πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο

 

Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το καυτό παντεσπάνι και αφήνουμε την βάση του γλυκού στην άκρη να κρυώσει.

Εκτέλεση για την λευκή κρέμα στη πάστα ταψιού για την Τσικνοπέμπτη

Στο μίξερ χτυπάμε το μόρφατ σε σαντιγί. Έπειτα προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και αφού ομογενοποιηθεί η κρέμα την απλώνουμε στο κρύο παντεσπάνι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να παγώσει καλά.

Εκτέλεση για την γκανάζ σοκολάτας στη πάστα ταψιού για την Τσικνοπέμπτη

Βράζουμε το αδιάλυτο γάλα εβαπορέ και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το μείγμα χλιαρό.

Περιχύνουμε με την γκανάζ το παγωμένο γλυκό και απλώνουμε τη σοκολάτα με μία σπάτουλα. Βάζουμε τις πάστες στο ψυγείο για 1-2 ώρες και είναι έτοιμες.

Tips για την πάστα ταψιού την Τσικνοπέμπτη

Βγαίνουν 16 πάστες. Το κονιάκ είναι προαιρετικό κι αν θέλουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με όποιο αλκοόλ θέλουμε. Αντί για χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα γλυκόζης. Αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα γλυκόζης.

Στο παντεσπάνι αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγών με σπάτουλα, ακόμα καλύτερα, για να μη χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμά τους.

Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό πρώτα, να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ό,τι θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα. Καλή επιτυχία!!!

πάστα-ταψιού-για-τη-Τσικνοπέμπτη-συνταγή-

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close