Η πίτα της Τυρινής. Αυτή η συνταγή για πίτα για την Τυρινή εβδομάδα με φύλλο κρούστας και διάφορα τυριά θα γίνει σίγουρα η πιο αγαπημένη πίτα για την Τυρινή εβδομάδα.
- φυλλο κρουστας 1 πακέτο
Υλικά
- φέτα 500 γραμμάρια
- κασέρι 250 γραμμάρια
- ρεγκάτο 250 γραμμάρια
- αυγα 5
- Γάλα φρέσκο 300 ml
- πιπέρι Λίγο
- μοσχοκάρυδο Λίγο
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
Για την γέμιση
- ελαιολαδο 75 ml
- βούτυρο γάλακτος 75 ml λιωμένο
- νερό Λίγο
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το άλειμμα
H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Παραδοσιακά, όλη αυτή την εβδομάδα, μέχρι δηλαδή των Κυριακή της Τυροφάγου, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε, εκτός από κρέας.
Είναι δηλαδή μια εβδομάδα «λευκής νηστείας», πριν μπούμε στη μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα. Αν και επιτρέπονται τα ψάρια, αυτήν την εβδομάδα τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γαλακτοκομικά -γάλα, τυρί, αβγά, γιαούρτι και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά.
Δείτε ακόμα Πώς θα φτιάξω τυρί με κεφίρ (βίντεο)
Δηλαδή τυρόπιτες, μπουγάτσες, αλμυρά κέικ με τυρί, τυρόψωμο, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, αλλά και οι γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και όλα τα γλυκά με βάση το γάλα και το τυρί. Σήμερα θα σας δείξουμε την πίτα της Τυρινής.
Δείτε παρακάτω το τρόπο για να φτιάξετε την πίτα της Τυρινής :
Τυρόπιτα όνειρο, πολύ γευστική και νόστιμη απόλαυση. Τη συνταγή τη βρήκα στο ίντερνετ και είναι πράγματι πολύ ωραία συνταγή για τραπέζι και για όλες τις ώρες.
Εκτέλεση για την πίτα της Τυρινής
Αρχικά ανοίγουμε το φύλλο κρούστας. Αφήνουμε δύο φύλλα για να τα στρώσουμε στο ταψί και τα τυλίγουμε για να μην ξεραθούν. Τα υπόλοιπα τα κάνουμε ρολό και τα κόβουμε σε λωρίδες σε μέγεθος ενός δαχτύλου περίπου. Τα ξεχωρίζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να στεγνώσουν.
Έπειτα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας την φέτα. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το ρεγκάτο τριμμένο και το κασέρι τριμμένο. Ανακατεύουμε τα τυριά μας. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά το φρέσκο γάλα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε να στρώνουμε την πίτα μας. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 32 εκατοστών. Στην συνέχεια λαδώνουμε τα δύο φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί. Παίρνουμε τα μισά φύλλα που έχουμε κόψει και τα ρίχνουμε από πάνω, στρώνοντας τα ομοιόμορφα χωρίς να τα πατάμε.
Δείτε ακόμα Εύκολη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας
Ρίχνουμε το μείγμα με τα τυριά για να πάει παντού και από πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω σκεπάζοντάς τα καλά. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το μείγμα από τα αυγά και το γάλα για να πάει παντού. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια κουταλιά κουταλιά.
Ραντίζουμε την πίτα μας με λίγο νερό με το χέρι μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά για να τραβήξει. Στην συνέχεια ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Tips για την πίτα της Τυρινής
Το μοσχοκάρυδο είναι προαιρετικό. Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση και 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γκούντα. Μπορούμε να προσθέτουμε και σκέτο βούτυρο και να μην το αναμείξουμε με ελαιόλαδο αρκεί στο σύνολο να είναι 150 ml.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Marina Hatzidaki
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις