Συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί με λευκές μελιτζάνες και τυριά που λιώνουν για ένα μεσημεριανό που δε πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.
Υλικά:
Για τη γέμιση:
- κρεμμυδι 4 ξερά
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
- σκορδο 6 σκελίδες
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- σάλτσα ντομάτας 400 γραμμάρια κονκασέ
Για την επικάλυψη:
- μιξ τυριών 300 γραμμάρια που λιώνουν
Η σημερινή συνταγή είναι πρόταση δική μου ακόμη κι αν δεν μοιράζομαι συχνά συνταγές μαζί σας. Ιμάμ μπαϊλντί με τυριά που λιώνουν! Η σπεσιαλιτέ της μητέρας μου είναι το ιμάμ και συνήθως το φτιάχνει με ξερά κρεμμύδια και μυρωδικά. Από τους πιο μερακλήδες θα το βρείτε και με φέτα. Όμως πρώτη φορά δοκιμάζω ιμάμ μπαϊλντί με τυριά που λιώνουν και είναι ό,τι πιο νόστιμο – τόσο που θα έπρεπε να είναι παράνομο – έχω δοκιμάσει! Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.
Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα φαγητό που μετρά πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ρίζες από την Μικρά Ασία. Συνήθως φτιάχνεται με σοταρισμένα κρεμμύδια και ίσως λίγη φέτα. Όμως η σύγχρονη μαγειρική ήρθε να πειραματιστεί και με ένα κλασικό φαγητό σαν αυτό.
Ιμάμ με λευκές μελιτζάνες και τυριά που λιώνουν για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας αλλά και για το Κυριακάτικο τραπέζι που συνήθως φτιάχνουμε κάτι πιο σπέσιαλ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το νόστιμο ιμάμ μπαϊλντί με τυριά που λιώνουν:

Εκτέλεση
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Με ένα μαχαίρι παίρνουμε τις λευκές μελιτζάνες και τις χαράζουμε με 3 οριζόντιες χαρακιές σε μία πλευρά. Τις ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας, με προσοχή για να μη σπάσουν και βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα από 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Μόλις κάψει το τηγάνι προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε κι αυτό στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά κι έπειτα αφαιρούμε από την φωτιά. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και πιέζουμε με ένα κουτάλι στο σημείο που τις χαράξαμε για να κάνουμε υποδοχή για τη γέμιση.
Μοιράζουμε λοιπόν τη γέμιση στις μελιτζάνες και από πάνω προσθέτουμε πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τριμμένο μιξ τυριών. Ψήνουμε για ακόμη 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα το φαγητό.

Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Penelope Panagiotopoulou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr