Καλαμποκουλούρα_Παραδοσιακή συνταγή_από_το_Μεσολόγγι_

Σήμερα θα φτιάξουμε καλαμποκουλούρα. Μία παραδοσιακή συνταγή από το Μεσολόγγι που την προτιμούν εκεί. Όμως την φτιάχνουν ιδιαίτερα πολύ και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η καλαμποκουλούρα είναι ένα είδος ψωμιού που στο Μεσολόγγι το φτιάχνουν αρκετές οικογένειες.

Γενικότερα όμως είναι ένα είδος ψωμιού που το τρώνε πολύ σε όλη την δυτική Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν θα έρθουμε σε επαφή με τις παραδοσιακές γεύσεις του Μεσολογγίου αλλά και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας φτιάχνοντας και απολαμβάνοντας την καλαμποκουλούρα.

Δείτε ακόμα Σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης από την Σοφία Καρά

Είναι μία εξαιρετική συνταγή με σίγουρα επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αρκετά χορταστική από τα παλιά κιόλας χρόνια. Θέλετε να έρθετε σε επαφή με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα του Μεσολογγίου αλλά και της υπόλοιπης δυτικής Ελλάδας; Δείτε την παρακάτω εκτέλεση της συνταγής:

Η καλαμποκουλούρα , που για τους μη ντόπιους και ιδιαίτερα τους νεότερους φαντάζει, ίσως για κάποια λιχουδιά απ’ αυτές που φτιάχνουν τα αρτοποιία με μπόλικο σουσάμι και άλλα καρυκεύματα, ήταν το πιο απλό και ταπεινό ψωμί.

Το ψωμί που μεγάλωσε γενεές σ’ ολόκληρη την περιοχή μας….
Εξαιρετικό φαγητό η κουλούρα με τυρί ή πρέντζα – το τυρί ήταν δυσεύρετο. Όταν κρύωνε τριβόταν σε ξινόγαλο και γινόταν η «τρίψα», καθημερινό φαγητό, χορταστικό θέλοντας και μη. Πρέπει να ήταν και άκρως διαιτητικό.

Εκτέλεση για την καλαμποκουλούρα

Αρχικά βάζουμε τα 600 γρ. καλαμποκάλευρο σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το βραστό νερό και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για δύο λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα μας για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα ρίχνουμε μέσα το σκληρό αλεύρι.

Προσθέτουμε επίσης το ελαιόλαδο, την σόδα στην οποία έχουμε διαλύσει μέσα τον χυμό πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε επίσης όση φέτα θέλουμε. Απλώνουμε την ζύμη μας σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά.

Tips για την καλαμποκουλούρα

Το ταψί που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη συνταγή ήταν Νο 30. Αν θέλουμε να είναι πιο παχύ χρησιμοποιούμε πιο μικρό ταψί.

Καλαμποκουλούρα_Παραδοσιακή συνταγή_από_το_Μεσολόγγι_ Καλαμποκουλούρα_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Ρουλα Λυρου

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close