Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Συνταγή για κρητικά λουκούμια κουμπανιά. Επειδή σε λίγες μέρες ξεκινάει ο Σασμός είπαμε να μπούμε για τα καλά στο κλίμα με κρητικά λουκούμια με ρακκκκκι και κανέλα!

Αν έχετε βρεθεί στην Κρήτη οι φιλόξενοι κάτοικοί της σίγουρα σας έχουν κεράσει ρακί, μεζέ και κουμπάνια. Τα κουμπάνια είναι κρητικά λουκούμια που φτιάχνονται με ρακί, προζύμι και αλισίβα και είναι νηστίσιμα, τραγανά και πεντανόστιμα.

Στην ουσία είναι μπουκίτσες που μπορούμε να τις απολαύσουμε είτε σκέτες είτε με αγνό, παρθένο μέλι από παραγωγούς! Εμείς τα δοκιμάσαμε όταν ήμασταν διακοπές στην Κρήτη και αμέσως ζητήσαμε την συνταγή. Επειδή θέλουμε να είναι αυστηρά κρητική η συνταγή χρησιμοποιήσαμε ΜΟΝΟ ελαιόλαδο!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κουμπάνια:

Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Εκτέλεση για την αλισίβα

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι νερού, 2 κουταλιές της σούπας στάχτη και φέρνουμε το μείγμα μας σε σημείο βρασμού για 2-3 λεπτά. Στην συνέχεια αποσύρουμε το μπρίκι από την φωτιά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να καθίσει τελείως η στάχτη και να διαυγάσει το νερό. Φιλτράρουμε το νερό προσεκτικά σε ένα ποτήρι αφού βάλουμε βαμβάκι σε ένα σουρωτήρι.

Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Εκτέλεση για τα κουμπάνια

Χρειάζεται 1.400 γραμμάρια προζύμι το οποίο το αναπιάνουμε με 800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και χλιαρό νερό μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σκεπασμένο με κουβέρτες για 3-4 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Στην συνέχεια αφαιρούμε τα 1.400 γραμμάρια και τα κρατάμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Όπως είναι το προζύμι μέσα στην λεκάνη προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την αλισίβα, τον χυμό πορτοκαλιού, το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, την ρακί, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το αλεύρι.

Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες

Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και πάλι την ζύμη μας με μία μεμβράνη και κουβέρτες και την αφήνουμε για όλη την νύχτα να φουσκώσει, μέχρι και το επόμενο πρωί.

Πιο συγκεκριμένα ξεκινάμε το προζύμι περίπου στις 6 το απόγευμα, στις 10 το βράδυ ζυμώνουμε την ζύμη και στις 10 το πρωί η ζύμη είναι έτοιμη. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη πιάνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια σε μέγεθος σαν το αντίχειρά μας.

Δείτε ακόμα Λουκούμια με ροδόνερο, ινδοκάρυδο και ζάχαρη άχνη απλά υπέροχα!

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι βαθιά κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια, τα οποία τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πετσέτα. Αφού τελειώσει η ζύμη βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά. Αν η δυνατή φωτιά είναι το 9 εμείς τηγανίζουμε στο 6.

Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Tips για τα κουμπάνια

Το ποτήρι που μετρήσαμε τα υλικά χωράει 270 γραμμάρια νερού. Τα 1.400 γραμμάρια προζύμι τα έχουμε πάντα στο ψυγείο για να φτιάχνουμε διάφορες παρασκευές.

Κουμπάνια-κρητικά λουκούμια-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Κυριακή Ραπτάκη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close