Συνταγή για κροκέτες παστού μπακαλιάρου με μελιτζάνες και σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι μία παραδοσιακή συνταγή που την επιλέγουμε συνήθως την 25η Μαρτίου. Όμως μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το πιάτο όποια μέρα του χρόνου μας αρέσει και σήμερα θα τον συνοδεύσουμε με σπιτική, απαλή σκορδαλιά από πατάτες και μελιτζάνες τηγανιτές.
- μελιτζάνα 2-3
- ηλιέλαιο 200 ml περίπου
- μπακαλιάρος 1 παστός
Υλικά
- πατατες 3 βρασμένες μέτριες
- σκορδο 5 σκελίδες
- ελαιολαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
- λεμονι 2
- αλατι Κατά βούληση
- νερό 1-2 ποτηράκια του κρασιού ζεστό (από το νερό που έβρασαν οι πατάτες)
Για την σκορδαλιά
- αλευρι 125 γραμμάρια κίτρινο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 125 γραμμάρια
- νερό 250 ml χλιαρό
- μπυρα 170 ml
- ζαχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού
- ξερή μαγιά 1/2 φάκελο
- κουρκουμας 1 πρέζα
Για το κουρκούτι
Δείτε ακόμα Το φαγητό της Πέμπτης: Μπακαλιάρος πλακί
Μαμαδίστικη συνταγή για πλήρες γεύμα όλης της οικογένειας με σπιτική σκορδαλιά, τηγανιτές μελιτζάνες και κουρκούτι από την αγαπημένη μας Γκόλφω! Ένα μεσημεριάνο που μοσχοβολάει παράδοση και φτιάχτηκε με παστό μπακαλιάρο που τον είχαμε ξεχασμένο στη κατάψυξη.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις κροκέτες παστού μπακαλιάρου με μελιτζάνες και σκορδαλιά:
Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο και το κουρκούτι
Εμείς είχαμε ξαρμυρίσει και είχαμε αποθηκεύσει στην κατάψυξη τον μπακαλιάρο. Τον αφήνουμε λοιπόν να ξεπαγώσει και στη συνέχεια τον μαδάμε και τον βάζουμε στην άκρη. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κουρκούτι της Γκόλφως.
Σε ένα μπολ ή σε μία λεκάνη με καπάκι το χλιαρό νερό, την μπύρα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το κίτρινο αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και την μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα με τα άλευρα στο μείγμα με το νερό και προσθέτουμε το αλάτι και τον κουρκουμά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ένας όμορφος χυλός. Θέλουμε έναν χυλό που να μην είναι ούτε πολύ αραιός ούτε πολύ σφιχτός. Σκεπάζουμε το τάπερ με τον χυλό και τον αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη.
Δείτε ακόμα Σκορδαλιά στο γουδί
Αφού το κουρκούτι είναι έτοιμο βουτάμε τον μαδημένο μπακαλιάρο στο κουρκούτι σχηματίζοντας τις κροκέτες τις οποίες και τις τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια και είναι έτοιμες.
Εκτέλεση για τις μελιτζάνες
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες ως συνήθως και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις βάζουμε να ξεπικρίσουν σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά και έπειτα τις τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα πολλά λάδια και σερβίρουμε.
Εκτέλεση για την σκορδαλιά
Αρχικά βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τις σκελίδες σκόρδου και το αλάτι και χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν λείο πολτό. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες τις οποίες τις έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό, καυτές και τον χυμό λεμονιού.
Επίσης προσθέτουμε το ζεστό νερό που έβρασαν οι πατάτες. Χτυπάμε πολύ καλά τα υλικά μας και αφού ομογενοποιηθούν και γίνουν πουρές, δοκιμάζουμε κι αν λείπει κάτι, συμπληρώνουμε.
Tips για τις κροκέτες παστού μπακαλιάρου με μελιτζάνες και σκορδαλιά
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 10 γραμμάρια φρέσκια μαγιά. Αντί για κουρκουμά μπορούμε να βάλουμε πάπρικα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για το κουρκούτι παρακάτω:
Οι φωτογραφίες αλλά και η ιδέα του τελικού πιάτου είναι της φίλης μας Voula Damala
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα