Κυριακή των Βαΐων: Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά

Κυριακή των Βαΐων: Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά. Μια τέλεια συνταγή για Κέφαλο (στεράδι) που θα τον κάνουμε πετάλι με σκορδαλιά την ημέρα της Κυριακής των Βαΐων ,που η Ελλάδα τιμά το ψάρι.

Η  Κυριακή των Βαΐων ζητάει Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά. Σήμερα λοιπόν θα φάμε ένα ιδιαίτερο ψάρι που μπορεί και να μην το έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα και βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου. Από τα νερά της Μεσογείου στο πιάτο μας λοιπόν Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά συνοδευόμενο με λαδολέμονο .

Για να φτιάξουμε το Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά θα τα αλατίσουμε και θα τα αφήσουμε στον ήλιο για να ψηθεί μερικές ώρες. Στην συνέχεια ολοκληρώνουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά στο φούρνο. Καταλαβαίνετε λοιπόν για τι νοστιμιά μιλάμε.

Δείτε ακόμα Συνταγή για σκορδαλιά από αβοκάντο

Όσων αφορά την σκορδαλιά είναι μία παραδοσιακή σώς που σίγουρα αγαπάμε να τρώμε όλο τον χρόνο και ειδικά την 25η Μαρτίου. Όλοι θυμάστε άλλωστε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά της Βέφας Αλεξιάδου. Σήμερα λοιπόν θα την φτιάξουμε με πατάτα στο γουδί.

Αστεράδια με σκορδαλιά από πατάτα στο γουδί

Τι ψάρι θα χρησιμοποιήσουμε και τί είναι το πετάλι

 

Θα χρησιμοποιήσουμε κέφαλο, τόνο, ρέγκα ή γενικά οποιοδήποτε ψάρι. Ο Κέφαλος είναι ψάρι των ρηχών νερών, αλμυρών και γλυκών, με μεγάλο κεφάλι, ασημόχρωμο δέρμα και εύγευστο κρέας
Εκτός από την μπάφα τον θηλυκο  κέφαλο , τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αλιεύεται το στεράδι (αρσενικός κέφαλος Το στεράδι, το οποίο ψήνεται ανοιγμένο στη μέση και αποκαλείται από τους ντόπιους “πετάλι”.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:

Κυριακή των Βαΐων: Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά

Εκτέλεση για την σκορδαλιά

Στην αρχή βράζουμε τις ξεφλουδισμένες πατάτες μας. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις λιώνουμε στο γουδί μαζί με το χοντρό αλάτι και το κρατάμε στην άκρη.

Στην συνέχεια προσθέτουμε στο γουδί τις πατάτες μία μία και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το μείγμα με το σκόρδο. Τα χτυπάμε καλά στο γουδί μέχρι να μαστιχώσει το μείγμα μας.

Εκτέλεση για το Ψάρι πετάλι με σκορδαλιά

Το ψάρι πετάλι  το ζητάμε από τον ψαρά και του ζητάμε να μας ανοίξει τα πετάλια του. Το πλένουμε καλά και προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι. Το  αφήνουμε στον ήλιο κρεμασμένα μέσα σε τούλι για 5 ώρες.

Αφού περάσουν οι 5 ώρες τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά.  Φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο, χτυπώντας τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, τα περιχύνουμε και απολαμβάνουμε μαζί με την σκορδαλιά.

Κυριακή- των- Βαΐων:- Ψάρι- πετάλι- με- σκορδαλιά-

Η συνταγή είναι της αγαπημένης μας φίλης Ρουλα Λυρου

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close