Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Συνταγή για παραδοσιακούς Λαχανοντολμάδες στη γάστρα . Κοκκινιστοί Λαχανοντολμάδες στη γάστρα  που μπορούμε να επιλέξουμε και σαν Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι λαχανοντολμάδες  είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό που μας αρέσει πολύ. Είναι φύλλα λάχανου γεμισμένα με ρύζι, κιμά και μερικά μπαχαρικά και συνήθως τους αυγοκόβουμε στη χύτρα. Παρόλα αυτά σήμερα θα δοκιμάσουμε κάπως αλλιώς τους λαχανοντολμάδες μας.

Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Θα τους φάμε κοκκινιστούς στη γάστρα και αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη γάστρα  και λίγα κομμάτια χοιρινού. Οι λαχανοντολμάδες μπορούν να απογειώσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και όχι μόνο. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να τους δοκιμάσατε.

Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους Λαχανοντολμάδες στη γάστρα:

Λαχανοντολμάδες- στη -γάστρα-

Εκτέλεση για το λάχανο

Σε αρκετό νερό που βράζουμε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ζεματίζουμε το λάχανο το οποίο το έχουμε καθαρίσει από το κοτσάνι του. Αφού μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου τα βγάζουμε ένα ένα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το λάχανο.

Καθαρίζουμε τα φύλλα λάχανου από το επάνω σκληρό μέρος και το νεύρο τους. Αν είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση για τους λαχανοντολμάδες.

Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Εκτέλεση για την γέμιση των λαχανοντολμάδων στη γάστρα

Στην αρχή πολτοποιούμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τον μοσχαρίσιο κιμά. Προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, τα 200 ml σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το μπούκοβο, την ρίγανη, το κρασί, τα 100 ml ελαιόλαδου και ανακατεύουμε καλά.

Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Αφού το μείγμα για την γέμιση ομογενοποιηθεί ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες όπως θα δούμε στο παρακάτω βίντεο. Έπειτα παίρνουμε το πήλινο και καλύπτουμε τον πάτο του ή την γάστρα μας με τα χοντρά μέρη από τα φύλλα του λάχανου.

Τοποθετούμε από πάνω τους λαχανοντολμάδες. Απλώνουμε από πάνω τα άλλα 100 ml σάλτσα ντομάτας, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τον χυμό από το 1 λεμόνι. Σκεπάζουμε με τα σκληρά εσωτερικά φύλλα του λάχανου και προσθέτουμε το νερό.

Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού

Βάζουμε ένα πιάτο για αντίβαρο και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε τους λαχανοντολμάδες στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 με 1μιση ώρα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί σωστά το λάχανο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Λαχανοντολμάδες- στη -γάστρα-

Tips για τους λαχανοντολμάδες στη γάστρα:

Αν θέλουμε στο πήλινο προσθέτουμε και 4-5 κομμάτια χοιρινού κρέατος.

Λαχανοντολμάδες- στη -γάστρα-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής για λαχανοντολμάδες στη γάστρα στο παρακάτω βίντεο:

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close