Συνταγή για λαγάνα από τον Γιώργο Ζώλη με ξερή μαγιά και χωρίς λάδι για την Καθαρά Δευτέρα. Μία πιο υγιεινή πρόταση για λαγάνα με αλεύρι ολικής άλεσης και ταχίνι.
Υλικά:
- αλεύρι ολικής άλεσης 800 γραμμάρια
- νερό 500 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια (14 γραμμάρια)
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού (10 γραμμάρια)
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια)
- ταχίνι 100 γραμμάρια
Για το άλειμμα:
Για το πασπάλισμα:
Συνταγή για πιο υγιεινή λαγάνα με αλεύρι ολικής, χωρίς λάδι, με ταχίνι και μπόλικο σουσάμι από τον Γιώργο Ζώλη. Μας δίνει και εναλλακτικές για το πασπάλισμα με βρώμη ή ηλιόσπορους και έχει πολύ τραγανή κόρα και αφράτη, δεμένη ψίχα.
Χωριάτικη λαγάνα με μπουλαμάτσι
Συνταγή για λαγάνα μέσα στη γλύκα με αλεύρι ολικής άλεσης για όσους προσπαθούν να προσέξουν την διατροφή τους ακόμη και την Καθαρά Δευτέρα. Με δεμένη ψίχα και τραγανή κόρα, αυτή η λαγάνα βάζει κάτω πολλές αγοραστές λαγάνες από τους καλύτερους φούρνους. Δοκιμάστε την.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη λαγάνα με αλεύρι ολικής αλάδωτη:

Recipe ingredients
800g wholemeal flour 500g of warm water 2 sachets of dry yeast (14g) 1 tbsp sugar (10g) or 1 tbsp honey 1 tsp salt (15g) 100g of tahini
Grease
200g hot water 1 tbsp sugar or 1 tbsp honey
Sprinkle
Sesame seeds, oat flakes, sunflower seeds
Bake at 190 resistances up or down in a preheated oven for about 25 minutes
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το ταχίνι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ολικής άλεσης. Βάζουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα.

Σφίγγουμε τα χέρια μας μέσα στη ζύμη για να πάει το ταχίνι παντού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία σπάτουλα. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ. Αφού έχει μπει όλο το αλεύρι κάνουμε διπλώματα με την σπάτουλα. Ο συνολικός χρόνος του ανακατέματος είναι 3-4 λεπτά.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά. Μετά τα 40 λεπτά βάζουμε σε ένα μπολάκι το καυτό νερό και την ζάχαρη για το άλειμμα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας.

Παραδοσιακή λαγάνα της μαμάς
Ρίχνουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο και το ξεφουσκώνουμε. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και διαμορφώνουμε το πρώτο κομμάτι. Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου, το στρώνουμε με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε την λαδόκολλα με λίγο αλεύρι.
Βάζουμε εκεί το πρώτο ζυμάρι που δουλέψαμε. Δίνουμε στη λαγάνα το τελικό σχήμα. Όσο πιο λεπτή τη κάνουμε τόσο πιο τραγανή θα γίνει. Έπειτα την αλείφουμε με το νερό και την ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ηλιόσπορους ή νιφάδες βρώμης.

Αφήνουμε την λαγάνα στην άκρη να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε την επόμενη. Μόλις τελειώσουμε και την δεύτερη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω. Πιέζουμε τις λαγάνες με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε σχέδιο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, για 25 λεπτά.
Tips
Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε μέλι.

Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr