Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα με σπανάκι και μαρούλι, χωρίς εντεράκια με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς για την Ανάσταση.
Υλικά:
Για το αυγολέμονο:
Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα με πηχτό αυγολέμονο, μαρούλι και σπανάκι, χωρίς εντεράκια, με την υπογραφή της γιαγιάς. Μία νόστιμη μαγειρίτσα μπουκιά και συχώριο που μοσχοβολάει παράδοση για όσους δεν αγαπούν τα εντεράκια.
Η Ανάσταση πάντα μας έβρισκε γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο αρώματα και ζεστασιά. Η γιαγιά είχε τον δικό της τρόπο να κάνει τα πράγματα με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με κατανόηση για όσους είχαν… ενστάσεις!
Η μαγειρίτσα της, χωρίς εντεράκια, ήταν η απόδειξη πως η αγάπη και η φροντίδα δεν χρειάζονται περίπλοκα υλικά για να φτάσουν στην καρδιά. Έφτιαχνε το πιάτο με τα πιο τρυφερά κομμάτια από αρνάκι, φρέσκα μυρωδικά από τον κήπο και το αυγολέμονο πάντα αφράτο, σαν χάδι.
Η καλύτερη συνταγή για vegan μαγειρίτσα
Δεν έλειπαν ποτέ τα «μμμ» και τα χαμόγελα, κι ας έλειπαν τα… εντεράκια. Αυτή η συνταγή είναι ένας φόρος τιμής στην παράδοση με έναν διακριτικό, ευγενικό συμβιβασμό – όπως ακριβώς θα το ήθελε κι εκείνη.
Δείτε την εκτέλεση για τη μαγειρίτσα της γιαγιάς χωρίς εντεράκια παρακάτω:

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά. Τη ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά και έπειτα πετάμε το νερό. Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα ψαλίδι κουζίνας κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για μετά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας. Σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια του άνηθου και τα βάζουμε μέσα σε δεματάκι.
Η καλύτερη συνταγή για μαγειρίτσα για το 2025
Προσθέτουμε χοντροκομμένο μαρούλι και σπανάκι και το ρύζι γλασέ. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ξηρό δυόσμο και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.
Μετά από 15 λεπτά προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού. Συμπληρώνουμε νερό αν θέλουμε να γίνει πιο αραιή η σούπα. Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους και σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν απαλή μαρέγκα.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο, σαν κρέμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός.
Παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς
Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια του άνηθου και παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό. Σταδιακά πάντα και ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο με τον ζωμό του φαγητού. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια της.
Ανακατεύουμε την μαγειρίτσα και ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό. Αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1 λεπτό χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10 λεπτά.
Tips
Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά. Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξαρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ. Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

Την συνταγή την είδαμε από τη φίλη μας Antonia Petrou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr