Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο ογκρατέν με πατάτες, κοτόπουλο, αλλαντικά και γκούντα που θα συνοδεύσει με τέλειο τρόπο τόσο την γεμιστή γαλοπούλα και το κοτόπουλο όσο και τα κρέατα στα κάρβουνα.
Υλικά:
- πατατες 5-6 κομμένες σε ροδέλες
- Γάλα φρέσκο 1 φλιτζάνι
- κρεμα γαλακτος 1 (200 ml)
- αυγα 1
- γκούντα 200 γραμμάρια τριμμένο ή σε φέτες
- ζαμπόν 6-7 φέτες
- κοτόπουλο 200 γραμμάρια ψιλοκομμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μπεικον 6-7 φέτες
Πέρα από την γεμιστή γαλοπούλα, το γεμιστό κοτόπουλο ή το κρέας στα κάρβουνα, χρειαζόμαστε και τα λεγόμενα…μπινελίκια για γύρω γύρω. Αυτή τη φορά θα σου δείξουμε νόστιμες πατάτες ογκρατέν με αλλαντικά και κοτόπουλο. Μπορούμε να κρατήσουμε τη συνταγή και για μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να μη πάει χαμένο το κοτόπουλο που θα μας περισσέψει.
Οι πατάτες ογκρατέν είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές. Κι αφού τα Χριστούγεννα θα το ρίξουμε έξω θα σου προτείνουμε για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ ένα απολαυστικό ογκρατέν με το μυστικό για να μη παγώσουν τα τυριά γρήγορα από πάνω και δεν γίνουν ευχάριστα στην αίσθηση. Δοκίμασέ το!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό: Πατάτες ογκρατέν με κοτόπουλο:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Παίρνουμε ένα ταψί Νο28 και στρώνουμε μία στρώση πατάτες σε φέτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βάζουμε μία στρώση τριμμένο γκούντα και μία στρώση μπέικον, το ζαμπόν και ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Το κοτόπουλο το έχουμε σοτάρει προηγουμένως σε λίγο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες, το ζαμπόν, το μπέικον και το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε το αυγό, την κρέμα γάλακτος και το φρέσκο γάλα και περιχύνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, με σκεπασμένο το φαγητό με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Χρήσιμες συμβουλές
Αντί για γκούντα μπορούμε να βάλουμε κασέρι.

Άλλες συνταγές για ογκρατέν που θα λατρέψεις:
- Ογκρατέν με μελιτζάνες και κοτόπουλο
- Πατάτες ογκρατέν με τραγανή κρούστα
- Πατάτες ογκρατέν για το Γιορτινό τραπέζι
Η συνταγή είναι της φίλης μας Sofia Pavlou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr