Συνταγή για λαχταριστό ογκρατέν με μελιτζάνες και κοτόπουλο. Αντί για μπεσαμέλ έχει γιαούρτι και μπορούμε να το φτιάξουμε και με το κοτόπουλο που περίσσεψε.
Υλικά:
Για την επικάλυψη:
- Γιαούρτι στραγγιστό 4-5 κεσεδάκια
- αυγα 4
Για τη σάλτσα ντομάτας:
Για το πασπάλισμα:
- μοτσαρελα Κατά βούληση τριμμένη
Λαχταριστό ογκρατέν με μελιτζάνες, μοτσαρέλα, εύκολη σάλτσα από γιαούρτι και κοτόπουλο. Αν σου περίσσεψε κοτόπουλο δεν πρέπει τίποτα να πηγαίνει χαμένο και μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα λαχταριστό καλοκαιρινό ογκρατέν! Μαγείρεψε αυτό το φαγητό και για το Κυριακάτικο τραπέζι ή κάποια επίσημη περίσταση.
Το ογκρατέν είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και σήμερα φτιάχνουμε νόστιμο ογκρατέν με μελιτζάνες και κοτόπουλο. Μπορείς να το φτιάξεις και με κοτόπουλο που περίσσεψε και σίγουρα θα το λατρέψουν όλοι. Το απόλυτο ογκρατέν του Καλοκαιριού που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Δοκίμασέ το και περιμένουμε εντυπώσεις.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Ογκρατέν με μελιτζάνες και κοτόπουλο:

Εκτέλεση για την σάλτσα ντομάτας
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, και τον πολτό από τρεις ώριμες ντομάτες που έχουμε τρίψει στον τρίφτη. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, φρέσκια ρίγανη, λίγο θυμάρι, λίγη κανέλα σε σκόνη, λίγο μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να τραβήξει όλα τα ζουμιά. Αποσύρουμε απ’ την φωτιά όταν πάρουμε μία πηχτή σάλτσα.

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Έχουμε βάλει για 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό τις φλάσκες αφού πρώτα έχουμε κόψει σε στρογγυλά μικρότερα τεμάχια και έχουμε ρίξει λίγο χοντρό αλάτι για να βγει η πίκρα τους. Έχουμε καθαρίσει και τις πατάτες που έχουμε κόψει σε μικρότερα τεμάχια και μαζί με τις μπουκιές κοτόπουλου έχουμε βάλει σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό για να μαλακώσουν για 30 λεπτά επίσης.

Στην συνέχεια βάζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και αφού αλείψουμε με λαδάκι τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 25 λεπτά και να μαλακώσουν μαζί με τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν τις βγάζουμε και βάζουμε στο ταψί τις κομμένες πατάτες και αφού ρίξουμε αλάτι, πιπέρι, ξηρό θυμάρι και λίγο ξηρή ρίγανη τις αφήνουμε να ψηθούν για 30 λεπτά και να μαλακώσουν. Αφού τις βγάλουμε, βάζουμε και τις μπουκιές κοτόπουλου να ψηθούν για 10 λεπτά!

Σ’ ένα βαθύ μπολ έχουμε ρίξει 4 ωμά αυγά και τα χτυπάμε με το πιρούνι πολύ καλά όπως κάνουμε και για την ομελέτα. Αφού χτυπήσουμε πολύ καλά τα αυγά, ρίχνουμε και στραγγιστό πλήρες γιαούρτι και αρχίζουμε να χτυπάμε πολύ καλά μέχρι το γιαούρτι να ομογενοποιηθεί με τα αυγά και να μην έχει σβόλους. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε στον πάτο του, μια στρώση από τις πατάτες που έχουμε ψήσει λίγο.

Μετά βάζουμε μια στρώση απ’ τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει και επάνω στρώνουμε την σάλτσα που έχουμε φτιάξει. Μετά βάζουμε τις μπουκιές κοτόπουλου και μετά βάζουμε άλλη μια στρώση με τις πατάτες, μετά άλλη μια στρώση με τις μπουκιές κοτόπουλου και μετά μια τελευταία στρώση με μελιτζάνες.

Τέλος σκεπάζουμε όλο το φαγητό με το μίγμα που κάναμε με το στραγγιστό πλήρες γιαούρτι και τα τέσσερα αυγά και τελειώνουμε με το να ρίξω σ’ όλο το περιεχόμενο του ταψιού τυρί τριμμένο μοτσαρέλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για ογκρατέν που θα λατρέψεις:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μάρω Γλυκοφρυδη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr