Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με κιμά κουκουνάρι και σταφίδες από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη και ένα μυστικό υλικό που θα κάνει τη γέμιση πικάντικη και πεντανόστιμη.
Υλικά:
- κοτόπουλο 2 κιλά (ολόκληρο)
Για τη γέμιση:
- κρεμμυδι 1 μικρό ψιλοκομμένο
- κιμάς μοσχαρίσιος 250 γραμμάρια
- σταφίδες 50 γραμμάρια
- καρυδια 20 γραμμάρια
- κρασι 65 ml λευκό
- ρυζι 100 γραμμάρια κίτρινο
- ρυζι 100 γραμμάρια γλάσε
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- νερό 500 ml
- κύβος κότας 1 τεμάχιο
- σαλάμι αέρος 40 γραμμάρια
Για το μαρινάρισμα:
- βουτυρο 2-3 κύβοι
- μείγμα μπαχαρικών Κατά βούληση για κοτόπουλο
- θυμάρι Κατά βούληση
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης αποφάσισε να μας δείξει μία ξεχωριστή συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο και αξίζει να την δοκιμάσεις. Με μία νόστιμη γέμιση από ρύζι, κιμά κουκουνάρι και σταφίδες, μία εύκολη μαρινάδα που θα κάνει τη πέτσα ακόμη πιο νόστιμη και τραγανή και ένα μυστικό υλικό στη γέμιση που θα το απογειώσει γευστικά. Με όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.
Το γεμιστό κοτόπουλο ή η γεμιστή γαλοπούλα είναι παράδοση τόσο στο τραπέζι των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Παρόλα αυτά στη γέμιση μπορούμε να πειραματιστούμε με τα αγαπημένα μας υλικά κι αυτό αποφάσισε να μας προτρέψει να κάνουμε και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης με τη συνταγή του. Δοκιμάστε την! Το σαλάμι αέρος είναι το μυστικό υλικό που θα προσθέσει την κατάλληλη σπιρτάδα στη γέμιση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο:

Εύκολο Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο, ζουμερό και γεμάτο γεύση, ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι. Δες τη συνταγή αναλυτικά κάτω στα σχόλια
ENGLISH
2 kg chicken 1 small onion, chopped 250 g minced beef 50 g raisins
20 g walnuts 65 g white wine 100 g yellow rice 100 g glazed rice
salt black pepper 500 g water 1 chicken stock cube
40 g air-dried salami deluxe butter chicken spice mix thyme
Put the onion and air-dried salami in a pan and sauté for 2′-3′. Add the minced meat and stir until it takes on color. Add the raisins, walnuts and stir. Deglaze with white wine and stir until it evaporates. Add the yellow rice, the glazed rice (I use deluxe mushroom risotto) and sauté for 1′. Pour in the chicken stock, the water, stir until the liquids evaporate and let it cool.
Brush the chicken with butter and sprinkle with a mixture of chicken spices. Put in as much filling as will fit and close with an orange. Spread the remaining filling in the casserole, add the potatoes, a glass of water, salt and pepper, put a little extra butter on the potatoes and fresh thyme. Bake in a preheated oven in air at 200 for 1,5 hours with the lid covered and for another 30′ without. Let it cool for 10′ and enjoy.
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι, το σαλάμι αέρος και σοτάρουμε για 2′-3′. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το κίτρινο ρύζι, το ρύζι γλασέ (εγώ χρησιμοποιώ risotto με μανιτάρια deluxe) και σοτάρουμε για 1′. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας, το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αλείφουμε την κότα με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Βάζουμε μέσα όση γέμιση χωράει και κλείνουμε με ένα πορτοκάλι. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση στη γάστρα, προσθέτουμε τις πατάτες, ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο έξτρα βούτυρο στις πατάτες και φρέσκο θυμάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 για 1,5 ώρα με σκεπασμένο καπάκι και για ακόμα 30′ χωρίς. Αφήνουμε να κρυώσει για 10′ και απολαμβάνουμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Άλλες συνταγές για γεμιστό κοτόπουλο που θα λατρέψεις:
- Γεμιστό Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με ρύζι και αμύγδαλα
- Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο με πορτοκάλι & τζίντζερ
- Χριστουγεννιατικο Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr