Συνταγή για μερακλήδικο γουρουνόπουλο με το δέρμα και πατάτες φούρνου, σιγοψημένο στη σχάρα με δεντρολίβανο με όλα τα μυστικά του για να βγει το κρέας λουκούμι.

Υλικά:

Για το συνοδευτικό:

Πέρα από την γεμιστή γαλοπούλα και το γεμιστό κοτόπουλο, μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Αυτή τη φορά θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε γουρουνόπουλο με δέρμα στη γάστρα, σιγοψημένο με δεντρολίβανο και πατάτες φούρνου. Τόσο η γάστρα, όσο και το γεγονός ότι το βάλαμε μέσα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, έκανε το κρέας να λιώνει στο πιρούνι.

Από το αγαπημένο μας κρέας είναι σίγουρα το γουρουνόπουλο. Αν λοιπόν το προτιμάς κι εσύ σε σύγκριση με την γαλοπούλα και το κοτόπουλο, δεν έχεις πάρα να εντάξεις στο Χριστουγεννιάτικο μενού σου αυτό το λαχταριστό γουρουνόπουλο στη γάστρα. Μπουκιά και συχώριο, με όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γουρουνόπουλο των Χριστουγέννων:

γουρουνόπουλο-με-πατάτες-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι στο χοιρινό χιαστί από την πλευρά του δέρματος. Χαράσσουμε ελαφρά και από την πλευρά του κρέατος και μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα με το δέρμα προς τα πάνω. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το αλάτι και βάζουμε στη λαδόκολλα τα σκόρδα και το δεντρολίβανο.

Τυλίγουμε πολύ καλά με τη λαδόκολλα το κρέας και τις πατάτες που τις έχουμε χοντροκόψει και τις έχουμε μαρινάρει με αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε και αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε γάστρα φροντίζοντας το δέρμα του κρέατος να είναι προς τα πάνω. Ψήνουμε για 4- 4 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στον αέρα.

γουρουνόπουλο-με-πατάτες-σε-τραπέζι-

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά για να πάρει το δέρμα χρώμα και να γίνει τραγανό. Αν οι πατάτες γίνουν πιο νωρίς από το κρέας, τις αφαιρούμε και τις προσθέτουμε και πάλι στη γάστρα μόλις το κρέας είναι έτοιμο. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

γουρουνόπουλο-με-πατάτες-στη-γάστρα-

Άλλες συνταγές για χοιρινό που θα λατρέψεις:

Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Magda Fany

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr