Στη Φλώρινα το χοιρινό με πράσο μαγειρεύεται πικάντικο και μερακλίδικο, με τοπικό μπούκοβο (το γνωστό Φλωρινιώτικο) και είναι από τα βασικά πιάτα των ημερών του Δωδεκαημέρου. Εμείς σας έχουμε τη συνταγή για με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία ακόμη κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στη κουζίνα.
Υλικά:
Το Δωδεκαήμερο είναι η περίοδος από τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) μέχρι τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου) — δηλαδή δώδεκα μέρες γιορτής. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στη Μακεδονία αμέσως μετά το σφάξιμο του γουρουνιού (τη λεγόμενη “γουρουνοχαρά”) φτιάχνανε φαγητά με χοιρινό και τα σερβίρανε μέχρι τα φώτα. Ένα απο αυτά είναι το παραδοσιακό χοιρινό με πράσο που το φτιάχνουν στη Φλώρινα με μπόλικο μπούκοβο την περίοδο των Χριστουγέννων μέχρι και τα φώτα .
Τώρα που θα πέσουν σιγά σιγά οι θερμοκρασίες λοιπόν, θα φτιάξουμε το χειμωνιάτικο φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Χοιρινό με πράσο, με μπούκοβο και μελωμένη σάλτσα ντομάτας με όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας, αλλά και τα ΄Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Το χοιρινό με πράσο είναι ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό και σήμερα θα το απολαύσουμε σε πιο πικάντικη έκδοση και θα το ευχαριστηθούμε! Θα δούμε αναλυτικά την συνταγή για να πετύχει σίγουρα κι ακόμη κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στη κουζίνα αξίζει να την δοκιμάσεις. Μοιράσου τα αποτελέσματα στα σχόλια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το χοιρινό με πράσο και μπούκοβο:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και χοντροκόβουμε το πράσο. Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και αφού ζεσταθεί βάζουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε ενώ το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Έπειτα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, συμπληρώνουμε ελαιόλαδο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε και πάλι το κρέας και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και το μπούκοβο. Σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές με χοιρινό που θα λατρέψεις:
- Λάχανο με κρέας χοιρινό: Ένα νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό
- Χοιρινό με λάχανο κατσαρόλας
- Χοιρινό με μπάμιες
Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Souki Simeonidou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr