Συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με καρύδια και σταφίδες, από μοναστήρι της Ρόδου με σίγουρη επιτυχία.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 1/2 φλιτζάνια
- ζαχαρη 1 1/4 φλιτζάνι
- καλαμποκέλαιο 3/4 του φλιτζανιού
- σταφίδες 1/2 φλιτζάνι ξανθές
- καρυδια 1/2 φλιτζάνι αλεσμένα
- κονιάκ 1/2 φλιτζάνι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1/2 φλιτζάνι
- κανελά 1 κουταλιά της σούπας
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
Συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με την αυθεντική εκτέλεση και υλικά από μοναστήρι της Ρόδου, για την Χάρη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Μία εύκολη φανουρόπιτα με θρυμματισμένα καρύδια και σταφίδες με πλούσια και γεύση και άρωμα κανέλας! Αυτή η φανουρόπιτα δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για φανουρόπιτα όμως στα μοναστήρια ξέρουν πως να την φτιάχνουν καλύτερα από τον καθένα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μαζί σας μία μοναστηριακή συνταγή από μοναστήρι της Ρόδου για αφράτη φανουρόπιτα με καρύδια και κανέλα. Δεν έχει μαγιά και δεν χρειάζεται μίξερ. Γι’ αυτό και μπορεί να την πετύχει ο καθένας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την μοναστηριακή φανουρόπιτα:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια διαλύουμε μέσα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα. Βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό μέσα στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε επίσης το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που μέσα έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε. Έχουμε αλευρώσει τις σταφίδες και αφού τις τινάξουμε να φύγει το πολύ αλεύρι τις αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί κι έπειτα το πασπαλίζουμε με τις σταφίδες. Βάζουμε και τα καρύδια θρυμματισμένα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-60 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Χρήσιμες συμβουλές
Το αλεύρι με το μπέικιν είναι ένα υλικό και το ξύσμα με το χυμό πορτοκάλι άλλο ένα.

Άλλες συνταγές για φανουρόπιτα που θα λατρέψετε:
- Η φανουρόπιτα των Foodaholics
- Φανουρόπιτα : 10 Συνταγές για του Αγίου Φανουρίου
- Φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theodwra Kermeniwth
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr