Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι στο φούρνο

Ο Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι  στο φούρνο με πατάτες, είναι μια  υπέροχη συνταγή για ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων.Ο χυλός από σκορδοστούμπι είναι ένα μείγμα από ξίδι ,αλεύρι ,σκόρδο, και άλλα μυρωδικά, που το χρησιμοποιούμε κυρίως στα ψάρια.

θα την μάθουμε σήμερα και φυσικά αυτή η συνταγή περιλαμβάνει μπακαλιάρο που από την 25η Μαρτίου και μετά έχει την τιμητική του στα πιάτα μας.

 μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_

Ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ θρεπτικό ψάρι αφού θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στα καρδιακά νοσήματα, περιορίζει τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων και φυσικά τονώνει την νοητική μας κατάσταση συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ θρεπτικό ψάρι για μικρούς και μεγάλους που αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα, αξίζει να το βάλετε στην διατροφή σας.

 μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_

Δείτε ακόμα Μπακαλιάρος σκορδαλιά της Βέφας Αλεξιάδου

Ο μπακαλιάρος σκορδοστούμπι είναι μια παραδοσιακή  συνταγή που την φτιάχνουν στην Ζάκυνθο  και σε άλλα νησιά. Την συνταγή που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας ο σεφ Αλέξη Νικολουτσόπουλος την έμαθε από την μητέρα του. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:

Εκτέλεση για το σκορδοστούμπι

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ποσότητα του χυλού την υπολογίζουμε ανάλογα το μέγεθος του ταψιού και τα άτομα που θέλουμε ταΐσουμε. Στο γουδί ή στο μούλτι λοιπόν λιώνουμε τα σκόρδα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει ένας καλός χυλός.

 μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο

Στην αρχή ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο. Αυτήν την διαδικασία την ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα, αλλάζοντας ανά διαστήματα το νερό του. Αυτό μπορεί να γίνει και για δύο μέρες.

Αφού τον ξαρμυρίσουμε κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τα στρώνουμε ψιλοκομμένα σε ταψί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί τα κομμάτια του μπακαλιάρου με την πέτσα προς τα κάτω, στα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό που είχε ο μπακαλιάρος. Στην συνέχεια τοποθετούμε στο κέντρο τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε κόψει κυδωνάτες, τις έχουμε αλατοπιπερώσει και τις έχουμε βάλει σε μία λεκάνη.

 μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_

Δείτε ακόμα Μπακαλιάρος κοκκινιστός με σπανάκι!

Συνεχίζουμε προσθέτοντας την τριμμένη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε επίσης ρίχνοντας τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βάζουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω, στους 100 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφού περάσουν τα πρώτα 15 με 20 λεπτά, ρίχνουμε μέσα τον χυλό από το σκορδοστούμπι και φροντίζουμε να πάει παντού. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνει το φαγητό μας. Ο μπακαλιάρος σκορδοστούμπι είναι έτοιμος και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

 μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_  μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_ Συνταγή_    μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_  μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_    μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_  μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_  μπακαλιάρος_σκορδοστούμπι_με_πατάτες_στον_φούρνο_

Συνταγή δημοσιευμένη από τον chef alexios Νikoloutsopoulos.

Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές του σεφ στο chefalexios.blogspot.com

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close