Συνταγή για παραδοσιακό φύλλο αέρος για γλυκά και αλμυρά πιτάκια με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία. Το πιο λεπτό και τραγανό φύλλο που θυμίζει μπουγάτσα.
Υλικά:
- αλεύρι για τσουρέκια 600 γραμμάρια
- νερό 350 ml (μπορεί μέχρι και 400 εξαρτάται από το αλεύρι)
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για το άλειμμα:
Για το άλειμμα στα πιτάκια ή στη πίτα:
- κρόκους αυγού 1
- νερό 1 κουταλιά της σούπας
Συνταγή για τραγανό φύλλο αέρος με λίγα υλικά και όλα τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία. Μπορείτε με το ίδιο φύλλο να φτιάξετε αλμυρά και γλυκά πιτάκια ή πίτες για κάθε περίσταση. Είναι τόσο λεπτό που γίνεται διάφανο και θυμίζει στην υφή τη μπουγάτσα.
Μαμαδίστικη σπανακοτυρόπιτα με φύλλο αέρος
Το φύλλο αέρος είναι τόσο λεπτό που θυμίζει μπουγάτσας. Φτιάχνει τραγανά πιτάκια και πίτες και μπορούμε να το γεμίσουμε και με αλμυρή και με γλυκιά γέμιση. Χορτοπιτάκια, σπανακοπιτάκια, πιτάκια με κρέμα μπουγάτσας και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, αρκεί η γέμιση να είναι στεγνή! Αναλυτική συνταγή για σίγουρη επιτυχιά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το παραδοσιακό φύλλο αέρος για τραγανές πίτες και πιτάκια:

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ νερό και αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ή πάγκο επί 10 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική, συμπαγή αλλά όχι σκληρή. Αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη.
Τη ζυγίζουμε και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια που τα δουλεύουμε σε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε πάλι και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Με πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε δίσκο περίπου 15 εκατοστών. Σε βαθύ λαδωμένο σκεύος τοποθετούμε έναν δίσκο ζύμης και τον περνάμε επάνω και στα πλάγια με ένα πινέλο βουτηγμένο στα λίπη μας.

Συνεχίζουμε έτσι και στοιβάζουμε τα δισκάκια το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο πιάτο. Κάθε δισκάκι-και το τελευταίο- το περνάμε με λίπος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν το λίπος παγώσει βάζουμε το πιάτο για 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.
Κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο αέρος
Πάνω σε λαδωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια κάθε πιτάκι σε λεπτό φύλλο τραβώντας και τεντώνοντας ελαφρά ώστε να γίνει λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο και να πάρει διαστάσεις περίπου 45Χ55 εκατοστά. Δεν μας νοιάζει αν δημιουργηθούν τρύπες.

Διπλώνουμε κάθε ανοιγμένο φύλλο στα τρία σχηματίζοντας μια φαρδιά λωρίδα, Βάζουμε μία ξέχειλη κουταλιά σούπας γέμιση κάτω στη μία γωνία της λωρίδας και διπλώνουμε σε τρίγωνο συνεχίζοντας μέχρι επάνω. Όπως διπλώνουμε τα τριγωνάκια τυροπιτάκια που τηγανίζουμε.

Μεταφέρουμε σε 2 ταψιά ντυμένα με αντικολλητικό χαρτί. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Προτιμούμε στον αέρα για να τα ψήσουμε ταυτοχρόνως. Περνάμε τα πιτάκια μας με αυγό και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.

Tips
Η γέμιση να είναι καλά στραγγισμένη αν είναι με χόρτα. Αν υπάρχει μέσα και τυρί φέτα θα βγάλει υγρά οπότε ψήνουμε 35 λεπτά. Για τη δόση αυτή της ζύμης χρησιμοποιήσαμε ως γέμιση 500 γραμμάρια σπανάκι, 3 πράσα, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 ξερό κρεμμύδι σοταρισμένα σε λίγο λάδι και στεγνά.

Προσθέσαμε 200 γραμμάρια φέτα που έβγαλε κάποια υγρά στο ψήσιμο. Μπορείτε να βάλετε ό,τι γέμιση σας αρέσει και να απολαύσετε σπιτικά πιτάκια και πίτες.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Λιζα Σαραντιδου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr