Νηστίσιμος τραχανάς Θράκης με λαχανικά!

Συνταγή για παραδοσιακό σπιτικό νηστίσιμοτραχανά από την Θράκη με λαχανικά

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια πανέμορφη συνταγή παραδοσιακού τραχανά από την Θράκη με λαχανικά. Ένας πολύ υγιεινός τραχανάς που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα και να απολαύσετε σπιτικό και πεντανόστιμο τραχανά.

Ο παραδοσιακός τραχανάς Θράκης με λαχανικά, είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας. Είναι ένας ιδιαίτερος τραχανάς με κολοκύθα, πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτες και άλλα λαχανικά, που αν τον δοκιμάσετε μια φορά δεν θα τον αλλάζετε μα κανέναν. Δείτε την συνταγή παρακάτω:

Εκτέλεση:

Στην αρχή ξεκινάμε με το προζύμι το οποίο συνήθως το φυλάμε στο ψυγείο. Το διαλύουμε σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει παχύρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε και πάλι νερό και αλεύρι και ανακατεύουμε. Αυτό το κάνουμε για 2 μέρες μέχρι να πολλαπλασιαστεί και να ξινίσει.

Δείτε ακόμα Τραχανάς: Μια σούπερ θρεπτική τροφή !Και τρεις συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδια

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιά αντί για προζύμι, αλλά δεν θα έχει την ίδια γεύση. Έπειτα ασχολούμαστε με το σουσάμι καθαρίζοντας το προσεκτικά. Το πλένουμε πολλές φορές και το απλώνουμε να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει το ψήνουμε λίγο λίγο στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί καίγεται εύκολα.

Αφήνουμε το σουσάμι να κρυώσει και το διαλύουμε στο μπλέντερ. Κι εδώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σουσάμι με ταχίνι ή με έτοιμο σουσάμι ψημένο, που μπορούμε να βρούμε στα supermarkets. Απλά δεν πρέπει να αγοράσουμε το άσπρο που είναι αποφλοιωμένο.

Νηστίσιμος τραχανάς Θράκης με λαχανικά!

Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, αφαιρώντας τα κοτσάνια και τους σπόρους τους, τις ντομάτες, την κολοκύθα και τα κρεμμύδια σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν προσθέτοντας ένα φλυτζάνι ελληνικού καφέ νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν τα υλικά μας.

Τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν και να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Από το πόσα υγρά θα έχουν, θα εξαρτηθεί και το πόσο αλεύρι θα χρειαστεί να βάλουμε. Κατεβάζουμε το φαγητό μας από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Λιώνουμε τα λαχανικά μας στο μπλέντερ αφού κρυώσουν και τα μετατρέπουμε σε ένα παχύρευστο χυλό. Αυτόν τον χυλό λαχανικών προσθέτουμε στο προζύμι μας και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το σουσάμι και έπειτα το σιμιγδάλι.

Νηστίσιμος τραχανάς Θράκης με λαχανικά!

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το κίτρινο αλεύρι και όταν τελειώσει συνεχίζουμε με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να ξινίσει για δύο μέρες. Όταν φουσκώσει την ξανά ζυμώνουμε.

Μετά από δύο μέρες, κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια, κάνουμε μικρές πίτες και αραδιάζουμε σε καθαρά τραπεζομάντηλα τις πίτες μας, για να στεγνώσουν. Διατηρούμε τις πίτες μας προφυλαγμένες από τα έντομα. Αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσουν και από τις δύο μεριές χωρίς να αφήσουμε να ξεραθούν.

Όταν στεγνώσουν, αρχίζουμε το τρίψιμο που μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με ένα μπλέντερ, εννοείται αφού πρώτα τον θρυμματίσουμε. Αξίζει να θυμόμαστε ότι αυτός ο τραχανάς δεν έχει καμία σχέση με τον τραχανά που κάνουμε με γιαούρτι ή γάλα.

Νηστίσιμος τραχανάς Θράκης με λαχανικά!

Ο συγκεκριμένος, πρέπει να γίνει πολύ λεπτός, γιατί τρώγεται σαν πηχτή σούπα. Οπότε μπορούμε να τον τρίψουμε πρώτα στο ειδικό κόσκινο και έπειτα να τον περάσουμε για λίγο από το μπλέντερ. Τριμμένο πολύ καλά, τον απλώνουμε πάλι σε τραπεζομάντηλα για να στεγνώσει ανακατεύοντας τον πότε – πότε.

Μετά από δύο με τρεις μέρες και αφού έχει στεγνώσει καλά, τον μαζεύουμε και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα για τον Χειμώνα και όχι μόνο.

Tips

Αν μας αρέσουν τα καυτερά, βάζουμε και μια δυο καυτερές πιπεριές μέσα στα λαχανικά. Η διαδικασία της ζύμης γίνεται εκτός ψυγείου. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε το σουσάμι.

Ο τραχανάς είναι προτιμότερο να στεγνώσει μέσα στο σπίτι. Τις ντομάτες και τις πιπεριές τις βάζουμε στο μπλέντερ με την φλούδα τους. Το σουσάμι πρέπει να είναι χοντροαλεσμένο και όχι σκόνη.

Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά Παραδοσιακός σπιτικός νηστίσιμος τραχανάς από την Θράκη με λαχανικά

Την συνταγή την βρήκαμε από τον π. Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης‎ στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close