Παραδοσιακός τραχανάς ξινός με ντομάτα και κρεμμύδι με όλες τις αναλυτικές οδηγίες και τα μυστικά του. Συνταγή κατευθείαν από το χωριό.
- αλατι Περίπου 1 πακέτο
- Γάλα φρέσκο 15 κιλά πρόβειο
- ντοματα 12 μεγάλες
- κρεμμυδι 12 μέτρια προς μικρά
- αλευρι Όσο πάρει σταρένιο
Υλικά
Δείτε ακόμα Τραχανάς με μπουκωσιές και τυρί
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τραχανάδες στο εμπόριο όμως σαν τον χωριάτικο, σπιτικό τραχανά δεν έχει, τόσο για την πλούσια γεύση του όσο και για το άρωμά του. Σήμερα βρήκαμε την συνταγή κατευθείαν από τα τεφτέρια της γιαγιάς για παραδοσιακό ξινό τραχανά με ντομάτα και κρεμμύδι καθώς και όλα τα μυστικά του.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον παραδοσιακό τραχανά ξινό με ντομάτα και κρεμμύδι
Εκτέλεση για τον παραδοσιακό τραχανά ξινό με ντομάτα και κρεμμύδι
Αρχικά παίρνουμε το πρόβειο γάλα και το βράζουμε μέχρι να βγάλει αφρούς για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν φύγει όλα τα μικρόβια. Βάζουμε περίπου το 1/3 από το αλάτι στο γάλα και βάζουμε το γάλα σε ένα δοχείο με σκέπασμα, χωρίς να έχει σφιχτό καπάκι.
Έπειτα κάθε μέρα ανακατεύουμε το γάλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 12-13 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο το γάλα ζυμώνεται και γίνεται περίπου σαν τυρί.
Την 13η μέρα, το μεσημέρι, φτιάχνουμε την σάλτσα τρίβοντας τις ντομάτες και κόβοντας στα τέσσερα τα κρεμμύδια. Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να πιει το ζουμί της η ντομάτα και δεν προσθέτουμε νερό.
Βάζουμε στην άκρη την σάλτσα να κρυώσει γιατί δεν θέλουμε να κάψουμε τα προβιοτικά από το τυρί μας όταν τα ανακατέψουμε όλα μαζί. Στραγγίζουμε το τυρί με την βοήθεια μίας σίτας ή μίας μαξιλαροθήκης μέχρι να φύγει όλο το υγρό στοιχείο και να μείνει το τυρί.
Δείτε ακόμα Σπιτικός γλυκός τραχανάς
Σε μία μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε το τυρί, την σάλτσα ντομάτας εντελώς κρύα και σταρένιο αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη όπως της φωτογραφίας. Δεν προσθέτουμε αλάτι διότι έχουμε βάλει στο γάλα. Το επόμενο πρωί κατά τις 8 έχουμε στην βεράντα ένα τραπέζι μεγάλο στρωμένο με τραπεζομάντηλο ή σεντόνι.
Απλώνουμε την ζύμη σε σχήμα τηγανόψωμων. Έχουμε τον ανεμιστήρα στην βεράντα και προσέχουμε να έχει ζέστη και αέρα αλλά όχι ήλιο. Μόλις ξεραθεί από την μία μέρα τον γυρίζουμε από την άλλη και λίγο λίγο τον αραιώνουμε.
Πλατιάζουμε το κάθε πιτάκι και το ανοίγουμε ξεραίνοντας λίγο λίγο και το κάνουμε και πιο μικρό σε μέγεθος. Τον βάζουμε σε κόσκινο και με κυκλικές κινήσεις, προσπαθούμε να τον περάσουμε μέσα από τα τετραγωνάκια, για να πάρει το τελικό σχήμα.
Δείτε ακόμα Χάχλες : Παραδοσιακός νησιωτικός τραχανάς
Η ποσότητα που δεν περνάει από το κόσκινο μπαίνει πάλι πάνω στο τραπέζι για να ξεραθεί. Αφού τον τρίψουμε όλο βάζουμε σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι, για παράδειγμα το τραπέζι που δεν χρησιμοποιούμε τον τραχανά μας και τον γυρίζουμε μία δύο φορές την ημέρας για να στεγνώσει. Σε περίπου 15 μέρες είναι έτοιμος.
Tips για τον Παραδοσιακό τραχανά ξινό με ντομάτα και κρεμμύδι
Αν τον φτιάξετε με γιαούρτι στραγγιστό πρόβειο, θα ρίξετε λίγο αλάτι στην ζύμη. Κάποιοι, τον φουρνίζουν. Τον αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκη, να αναπνέει και που και που, μια φορά στις 10 μέρες, τον βγάζουμε να τον αερίσουμε. Μένει αναλλοίωτος για πάνω από χρόνο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ντίνα Κατσίρη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες