Πάσχα 2021: 9 συμβουλές για το πιο νόστιμο και μαλακό αρνάκι στον φούρνο! Και bonus Συνταγές

Πάσχα 2021: Συμβουλές για ζουμερό και μαλακό αρνάκι στο φούρνο,συνταγές για μαρινάδα και αρνί στις κληματόβεργες. Τι να προσέξω στο ψήσιμο; τι μπαχαρικά βάζω;

Το Πάσχα του 2021 πλησιάζει και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με άλλες χρονιές, όμως ένα πράγμα θα παραμείνει αναλλοίωτο ότι κι αν γίνει: το αρνί. Ακόμη κι αν φέτος, απολαύσουμε το αγαπημένο μας αρνάκι στον φούρνο και όχι στη σούβλα, ο αγαπημένος μεζές των Ελλήνων τέτοια εποχή, δεν πρόκειται να λείψει από κανένα τραπέζι.

 

Επειδή το Πάσχα του 2021  θα είναι λίγο πιο μελαγχολικό συγκριτικά με άλλες χρονιές εξαιτίας της καραντίνας, αποφασίσαμε να σας δείξουμε μερικά μυστικά για να ψήσετε το αρνάκι σας άψογα! Έτσι, θα σας ανέβει η διάθεση και θα απολαύσετε την Κυριακή του Πάσχα όσο περισσότερο μπορείτε.

Δείτε ακόμη Aρνάκι μπογάνα: Συνταγή για παραδοσιακό αρνί στο φούρνο.

Παρακάτω λοιπόν θα δείτε 9 tips τα οποία θα κάνουν το αρνάκι σας να είναι πολύ τρυφερό και νόστιμο στο φούρνο. Μάλιστα, θα αρέσει τόσο πολύ αυτή η παραλλαγή, που από του χρόνου το Πάσχα ίσως το ψήνετε στο φούρνο…επίτηδες! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του άρθρου, θα μοιραστούμε μαζί σας δυο αγαπημένες μας μαρινάδες. Δείτε παρακάτω:

9 συμβουλές για το πιο νόστιμο και μαλακό αρνάκι στον φούρνο! Και bonus Συνταγές

Ποια μέρη από το αρνί, είναι ιδανικά για ψήσιμο στον φούρνο; 

Σύμφωνα με τους σεφ, εκτός από τα  αρνίσια παϊδάκια τα οποία γίνονται καλύτερα στη σχάρα ή στο γκριλ, όλα τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού, μπορούν να ψηθούν στον φούρνο και να είναι πεντανόστιμα και τρυφερά! Δεν χρειάζεται λοιπόν να αγχώνεστε, για το ποιο κρέας είναι το σωστότερο για τον φούρνο.

Μάλιστα, μας συμβουλεύουν να τοποθετούμε στον φούρνο διαφορετικά μέρη από το αρνί, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο πόσο ψαχνό και στο πόσο λίπος βρίσκεται στο φαγητό μας. Οπότε την Κυριακή του Πάσχα, προσέξτε να υπάρχει ποικιλία στο ταψί σας και είμαστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε πολύ!

9 συμβουλές για το πιο νόστιμο και μαλακό αρνάκι στον φούρνο! Και bonus Συνταγές

Το αρνί είναι καλύτερο με κόκαλο ή…χωρίς; 

Όταν ψήνουμε το αρνί με το κόκαλο, η αλήθεια είναι πως το κρέας είναι πιο νόστιμο. Αυτό διότι το κόκαλο, ενισχύει την γεύση του αρνιού μας. Παρόλα αυτά, όταν το ψήνουμε χωρίς κόκαλα η γεύση διαφέρει απειροελάχιστα από την γεύση που θα μας έδινε ένα αρνί, ψημένο με το κόκαλο του.

Όταν λοιπόν ψήνουμε στο φούρνο ένα αρνί χωρίς το κόκαλο, είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να δαγκώσουμε κατά λάθος κάποιο μικρό…κοκαλάκι, μετά τον τεμαχισμό που υπέστη το κρέας από τον κρεοπώλη και σίγουρα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το μοιράσουμε σε μερίδες και να το φάμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας!

9 συμβουλές για το πιο νόστιμο και μαλακό αρνάκι στον φούρνο! Και bonus Συνταγές

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά ταιριάζουν; Κι αν ναι, ποια να προτιμήσω; 

Φυσικά τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά ταιριάζουν άψογα τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι. Γενικότερα, όταν ψήνουμε το κρέας μας στο φούρνο μερικά μπαχαρικά και μερικά μυρωδικά πάντα είναι αυτό το…κάτι που έλειπε από την συνταγή μας!

Στην περίπτωση του αρνιού και το κατσικιού, τα ιδανικότερα μπαχαρικά και μυρωδικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο μάραθος, το θυμάρι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο και ο μαραθόσπορος! Μάλιστα μπορείτε να κάνετε όμορφους συνδυασμούς, συνδυάζοντας ένα από τα παραπάνω μυρωδικά με μουστάρδα και λεμόνι φτιάχνοντας μια σος!

μαρινάδα για αρνί στο φούρνο

Το αρνί μου, είναι προτιμότερο να το ψήσω σε ταψί; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν θέλουμε να ψήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος στο φούρνο, αυτό καλό θα ήταν να είναι σκεπασμένο. Έτσι, στη περίπτωση του αρνιού, το ιδανικότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του, μια γάστρα.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε, μπορείτε να το βάλετε σε ένα απλό ταψί και να το σκεπάσετε με μια λαδόκολλα. Αν το κρέας ψηθεί σκεπασμένο, τότε το ψαχνό του είναι μελωμένο και δεν στεγνώνει. Τέλος, το ξεσκεπάζετε για λίγα λεπτά προς το τέλος, έτσι ώστε να ξεροψηθεί λίγο παραπάνω η πέτσα του, αν το επιθυμείτε!

αρνί ψημένο στη λαδόκολλα

Μην ξεχνάτε το μασάζ! 

Αφού βάλουμε στο κρέας μας τα απαραίτητα μυρωδικά και μπαχαρικά, πρέπει να κάνουμε λίγο μασάζ σε αυτό! Με αυτόν τον τρόπο, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, μεταφέρονται και στο εσωτερικό του κρέατος, προσφέροντας επιπλέον νοστιμιά μετά το ψήσιμο.

Όταν τελειώσετε με το…μασάζ στο αρνί, τότε το αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά με μια ώρα! Έπειτα, το κρέας σας είναι έτοιμο να ψηθεί με το δικό σας μεράκι στον φούρνο και το αποτέλεσμα, θα σας κάνει να…γλύφετε τα δάχτυλά σας!

αρνί ψητό στο φούρνο

Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος!

Το θερμόμετρο κρέατος, έγινε μόδα μετά την επιτυχία του MasterChef στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είναι μια αρκετά χρήσιμη συσκευή, γι’ αυτές και γι’ αυτούς που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη μαγειρική και δεν θέλουν να κάψουν το κρέας ή να το βγάλουν από τον φούρνο…ωμό, κατά τα δικά τους δεδομένα!

Έτσι, ένα θερμόμετρο κρέατος θα μετρήσει ακριβώς τη θερμοκρασία του αρνιού σας, βοηθώντας σας να καταλάβετε, πότε πρέπει να βγάλετε το αρνί από τον φούρνο. Ενδεικτικά το rare ψήσιμο φτάνει μέχρι του 52 βαθμούς, το μέτριο ψήσιμο μέχρι 60-65 βαθμούς και το καλοψημένο μέχρι τους 75-80 βαθμούς!

Το αρνί χρειάζεται ξεκούραση και μετά το ψήσιμο!

Τις περισσότερες φορές, όταν βγαίνει το αρνί από τη σούβλα ή τον φούρνο, όλη η οικογένεια ανυπομονεί να το απολαύσει και τρέχει στο τραπέζι! Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμάστε ότι το κρέας έχει ανάγκη από ξεκούραση και αφού ψηθεί.

Συγκεκριμένα, όταν το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτός ο τρόπος βοηθάει το κρέας να διατηρήσει τα ζουμιά του, αφού όταν κόβουμε οποιοδήποτε κρέας προτού καλά καλά κρυώσει, όλοι οι ζωμοί πέφτουν στο ξύλο κοπής με αποτέλεσμα το κρέας να στεγνώσει!

Το πως κόβετε τις μερίδες του αρνιού μετράει!

Μπορεί να μην το φαντάζεστε, όμως ακόμη και ο τρόπος που κόβετε και μοιράζετε τις μερίδες, μετράει στο κατά πόσο ένα κρέας θα είναι μαλακό! Έτσι, αξίζει να θυμάστε, ότι το αρνί σας την Κυριακή του Πάσχα, πρέπει να το κόβετε με κάθετη φορά προς τις μυικές του ίνες, έτσι ώστε κάθε μερίδα να είναι μαλακή!

Συμβουλές για νόστιμο Και μαλακό αρνάκι στον φούρνο!

Να βάλω μαρινάδες ή όχι; 

Οι περισσότεροι, υποστηρίζουν ότι οι μαρινάδες είναι περιττές όσων αφορά το ψήσιμο του αρνιού στο φούρνο, αφού έχουμε ήδη προσθέσει τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που χρειαζόμαστε. Παρόλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι πολλές νοικοκυρές εκεί έξω. θέλουν και την…μαρινάδα τους, οπότε θα μοιραστούμε μαζί σας τις δυο αγαπημένες μας!

Την πρώτη μαρινάδα την έχουμε κάνει κι εμείς, και η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή μας! Πρόκειται για μια υπέροχη μαρινάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία φτιάχνεται από δυόσμο και χυμό λεμονιού και είναι ιδανική για το μπούτι του αρνιού.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο,  4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο τις οποίες θα έχουμε πολτοποιήσει, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αφού τα ανακατέψουμε, περιχύνουμε τη μαρινάδα μας, πάνω από το αρνί!

Η δεύτερη μαρινάδα, κάνει για οποιοδήποτε μέρος από το αρνί μας επιλέξουμε! Το μυστικό είναι, ότι μαρινάρουμε το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 24 ώρες! Στην αρχή το τοποθετούμε στον φούρνο με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε στη συνέχεια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο  έχετε το αρνί στο ψυγείο να ξεκουράζετε, πρέπει να το έχετε τυλιγμένο με μια διάφανη μεμβράνη. Παρακάτω θα δούμε πως φτιάχνουμε την αγαπημένη μας μαρινάδα.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε 2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, μισή κουταλιά της σούπας ξύδι, μισή κουταλιάς της σούπας ρίγανη, 1 πρέζα ξερό θυμάρι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας, περιχύνουμε την μαρινάδα μας πάνω στο αρνάκι μας και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο με την διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε, να απορροφήσει τις νοστιμιές της μαρινάδας μας!

Η δική μας αγαπημένη συνταγή με αρνάκι! Αρνί στις κλιματόβεργες

Αφού μοιραστήκαμε μαζί σας όλα τα μυστικά για το ωραιότερο ψήσιμο του αρνιού στο φούρνο, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε τη συνταγή που θα κάνουμε εμείς την Κυριακή του Πάσχα! Δείτε παρακάτω και μην φοβηθείτε να την δοκιμάσετε κι εσείς:

συνταγή για αρνί στις κληματόβεργες

Θα χρειαστούμε

  1. 2 αρνίσια μπούτια ή χεράκια με το κόκαλο
  2. 2 ολόκληρα λεμόνια
  3. κληματόβεργες τόσες όσες χωράνε στο ταψί
  4. αλάτι
  5. πιπέρι
  6. ελαιόλαδο

Για το μείγμα

  1. ρίγανη
  2. 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  3. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το μείγμα και το βάζουμε στην άκρη. Αφού πλύνουμε το αρνί μας καλά, κόβουμε μισό λεμόνι και ξεκινάμε να τρίβουμε το κρέας μας πάνω στο λεμόνι. Με ένα μαχαίρι, κάνουμε 5 τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο εσωτερικό των τομών το μείγμα μας και αλείφουμε τα κομμάτια εξωτερικά.

Αφού σπάσουμε τις κλιματόβεργες σε μέτρια κομμάτια τις τοποθετούμε σταυρωτά στο ταψί μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και δεν ξεχνάμε να βάλουμε λίγο νερό στο ταψί μας. Στη συνέχεια, ψήνουμε το κρέας μας για 20 με 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 1 ½ ώρα.

Ανά τακτά χρονικά διάστημα, παρακολουθούμε το ψήσιμο και προσθέτουμε νερό όταν αυτό έχει εξατμιστεί.

Το κρέας μας θα είναι έτοιμο, όταν η πέτσα του αρνιού ξεροψηθεί και ξεκινήσει να κάνει φουσκάλες ιδιαίτερα στα μέρη που υπάρχει το κόκαλο. Για να το ελέγξουμε μπορούμε να τρυπήσουμε το κρέας με μια πιρούνα.

Αφού σβήσουμε τον φούρνο, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί στο εσωτερικό του φούρνου για 15 λεπτά, αφού έχουμε αφήσει την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, τηγανίτες πατάτες ή ρύζι.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις καλύτερες συνταγές με αρνί για την Κυριακή του Πάσχα 

 

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

Close