Παστίτσιο-Ντόλτσε-

Λαχταριστό παστίτσιο Ντόλτσε με χωριάτικο φύλλο που θα σας ξετρελάνει.

    Για το άλειμμα των φύλλων

  • βουτυρο Αρκετό

Στην Ελλάδα έχουμε τόση μεγάλη αδυναμία στο παστίτσιο που μέχρι και την περίοδο της νηστείας φτιάχνουμε αλάδωτο παστίτσιο νηστίσιμο. Σήμερα θα δοκιμάσουμε μια πολύ ξεχωριστή συνταγή για παστίτσιο. Έχει μέσα μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και συκωτάκι πουλερικών.

Επίσης αντί για μπεσαμέλ έχει τραγανό χωριάτικο φύλλο. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό και όμορφο παστίτσιο που αξίζει να δοκιμάσετε τόσο στο Κυριακάτικο τραπέζι όσο και όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σίγουρα είναι κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ ξανά και είναι πεντανόστιμο. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση: 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και καβουρδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να γυαλίζει προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά. Πλένουμε καλά τα συκωτάκια πουλερικών και τα ψιλοκόβουμε.

Προσθέτουμε και τα συκωτάκια μέσα στον κιμά να σοταριστούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά τα οποία τα κλείνουμε καλά μέσα σε ένα τουλουπάνι έτσι ώστε να μπορούμε να αφαιρέσουμε μετά και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά για να ανταλλάξουν αρώματα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.

Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία του κιμά αφού γίνει. Σε καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Δείτε ακόμα Παστίτσιο κοτόπουλο σαν σουφλέ

Ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό, σουρώνουμε και στεγνώνουμε τα μακαρόνια πολύ καλά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μία ελαφριά μαρέγκα. Δεν την θέλουμε πολύ σφιχτή. Στην συνέχεια στην μαρέγκα προσθέτουμε τους κρόκους. Παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα των αυγών και το προσθέτουμε στον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε μία μεγάλη λεκάνη που ζυμώνουμε βάζουμε τα μακαρόνια σουρωμένα και στεγνά. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με το κεφαλοτύρι και παίρνουμε το 1/3 από τον κιμά και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Παίρνουμε μία κατσαρόλα ανοξείδωτη χωρίς χερούλια ή μία παλιά κατσαρόλα αλουμινίου.

Βουτυρώνουμε το σκεύος καλά και στρώνουμε 4 φύλλα χωριάτικα στον πάτο. Καλύπτουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας έτσι ώστε να μπορούμε μετά να κλείσουμε την γέμιση. Βουτυρώνουμε πάντα και ενδιάμεσα από τα φύλλα. Παίρνουμε την μισή ποσότητα από την γέμιση και τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε στρώσει τα φύλλα.

Δείτε ακόμα Φανταστικό παραδοσιακό παστίτσιο!

Στρώνουμε καλά τα μακαρόνια και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας. Κάνουμε μία στρώση με τον υπόλοιπο κιμά και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Στρώνουμε και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια τα μακαρόνια.

Παίρνουμε τα φύλλα από το πλάι που περισσεύουν και τα κλείνουμε προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε ξανά και στρώνουμε και τα άλλα δύο φύλλο που μας έμειναν. Με ένα μαχαίρι προσπαθούμε να βάλουμε το φύλλο που περισσεύει προσεκτικά μέσα στα πλάγια.

Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε αρχικά για 10 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς Κελσίου. Στην συνέχεια για περίπου 2 ώρες στους 190 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 4-5 λεπτά το φαγητό μας να σταθεί. Το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και απολαμβάνουμε.

Tips για το παστίτσιο Ντόλτσε

Για να κοπεί σωστά το παστίτσιο θα πρέπει να το αφήσω για μισή ώρα να ξεκουραστεί και συνέχεια το κόβω και σερβίρω.

Παστίτσιο-Ντόλτσε- Παστίτσιο-Ντόλτσε- Παστίτσιο-Ντόλτσε- Συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close