Συνταγή για χρυσαφένια τηγανιτά πιροσκί της γιαγιάς, γεμισμένα με φέτα και ρίγανη και σπιτική ζύμη με απλά υλικά.
Υλικά:
- νερό 1 κούπα χλιαρό
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 γραμμάρια
Για τη γέμιση:
Συνταγή για αφράτα πιροσκί, στο τηγάνι με γέμιση από φέτα και ρίγανη, με την κλασική συνταγή της γιαγιάς. Το χρυσαφένιο χρώμα τους και η ελαφρώς τραγανή τους ζύμη θα σε κάνουν να μη μπορείς να σταματήσεις μόνο στο ένα. Με λίγα υλικά και μία παραδοσιακή εκτέλεση που αξίζει να δοκιμάσεις.
Αφράτα πιροσκί σαν βαμβάκι με αλλαντικά και τυριά
Αν ψάχνεις ένα χορταστικό σνακ μέσα στη μέρα ή κάτι επιπλέον για το μεσημεριανό σου τραπέζι, τότε αυτά τα πιροσκί είναι η τέλεια επιλογή. Αφράτα εσωτερικά και με ελαφρώς τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, γεμισμένα με φέτα και ρίγανη. Γίνονται στο τηγάνι και μία δοκιμή θα σε πείσει να τα φτιάχνεις όσο πιο συχνά γίνεται!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα πιροσκί με φέτα της γιαγιάς:

Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα για λίγα λεπτά στην άκρη. Στη συνέχεια βάζουμε τον γάντζο και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.

Χτυπάμε για λίγο μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη, αφράτη και ελαστική ζύμη. Θα χρειαστεί να πλάσουμε λίγο με τα χέρια και ίσως παραπάνω αλευράκι αν μας κολλάει η ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη θρυμματισμένη φέτα, τη ρίγανη, το αυγό και το πιπέρι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανοίγουμε το καθ’ ένα με την παλάμη μας και βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση.
Πιροσκί με πατάτα και φέτα

Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας και τις άκρες τους να κολλήσουν. Τηγανίζουμε σε λάδι και απ’ τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα! Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
Tips
Η κούπα είναι των 250 ml. Γίνονται και χωρίς κουζινομηχανή, στο χέρι, απλά θα βάλετε το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να πάρετε μία αφράτη ζύμη.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr