Πλατσέντα: Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης! Η Πλατσέντα είναι παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Μυτιλήνης που οι άνθρωποι στην Μυτιλήνη συνηθίζουν να τρώνε τα Χριστούγεννα αλλά και σε όλες τις εορταστικές περιστάσεις του νησιού. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που σίγουρα θα το λατρέψετε.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες
- αλατι 1/2 κ.γ
- ξύδι 2 κ.σ
- ελαιολαδο 5 Κ σ
- νερό 1/2 κούπα περίπου χλιαρό
Υλικά
- ελαιολαδο 1 κούπα
Για το ζεμάτισμα
- κορν φλαουρ Κατά βούληση
Για το άνοιγμα των φύλλων
Δείτε ακόμα Ζουμερή πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι
Με τραγανό φύλλο και υπέροχο σιρόπι που θα σας ξετρελάνει. Η πλατσέντα, είναι το γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε. Μυρωδάτο, τραγανό και πολύ νόστιμο είμαστε σίγουροι ότι θα απογειώσει το τραπέζι σας. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το λεμόνι. Τα βράζουμε για 7 με 8 λεπτά από το σημείο βρασμού και στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για την γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Αφού αναμειχθεί το μείγμα μας, το βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για την πλατσέντα
Βάζουμε αρχικά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι σε μία μικρή λεκάνη μαζί με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Τρίβουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα και στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ. Με τον ψιλό πλάστη, ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Το πασπαλίζουμε με την γέμιση, το τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από την μέση.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και όπως είναι το γλυκό το ρίχνουμε από πάνω. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Μόλις βγει το ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο, το κόβουμε, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και έτοιμο. Στην συνέχεια το πασπαλίζουμε και από πάνω με λίγο τριμμένο καρύδι.
Tips για την πλατσέντα
Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. και οι δόσεις μετρήθηκαν με κούπα 200 ml.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Αλεξάνδρα Κυριάκη
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Grand Hotel : Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικόλα
- Η Γη της Ελιάς : Η Ιουλία καταρρέει ψυχολογικά γιατί κανείς δεν τη πιστεύει
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες μέρες
- Τσέρνομπιλ : Τα σκυλιά κοντά στην πυρηνική καταστροφή μεταλλάχθηκαν