συνταγή-για-κυρά Σαρακοστή-

Η Σαρακοστή ξεκινάει και στην σημερινή συνταγή θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε την Κυρά Σαρακοστή με τον πιο εύκολο και δημιουργικό τρόπο.

Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη σαρακοστή και το Πάσχα είναι η Κυρά Σαρακοστή, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, η επίσημη έναρξη της οποίας είναι η Καθαρά Δευτέρα.

Το ημερολόγιο αυτό, στα περισσότερα σπίτια το έφτιαχναν με χαρτί. Ζωγράφιζαν μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Δείτε ακόμα Η Κυρα-Σαρακοστή από τον Ακη Πετρετζίκη

Σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα την Κυρά Σαρακοστή με πολύ απλά υλικά. Μία Κυρά Σαρακοστή εύκολη για τις σύγχρονες νοικοκυρές με σεβασμό όμως, στις παραδόσεις. Πάμε να την φτιάξουμε!

Πως να φτιάξετε την Κυρά Σαρακοστή

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Κυρά Σαρακοστή:

συνταγή-για-κυρά Σαρακοστή-

Εκτέλεση για την Κυρά Σαρακοστή

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλάτι και να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη. Ξεχωρίζουμε ένα μέρος της ζύμης και βάζουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο. Με ένα φλιτζάνι του καφέ φτιάχνουμε τα κεφαλάκια. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα, τα χεράκια, τα πόδια και τον σταυρό. Με το ροζ ζυμάρι πλάθουμε το μαντήλι και την ποδιά.

συνταγή-για-κυρά Σαρακοστή-

Κολλάμε το κεφάλι στο σώμα. Βάζουμε τα χέρια, τα πόδια, το μαντήλι, την ποδιά, τον σταυρό κι αν θέλουμε με ένα πιρούνι κάνουμε τρυπούλες στο κέντρο του κορμού για τα κουμπάκια. Αν μας περισσέψει ζύμη με χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε μία λεπτή λωρίδα στο φόρεμα της Κυρά Σαρακοστής.

Δείτε ακόμα Κυρα Σαρακοστή: Πως θα την φτιάξουμε και εκτύπωση

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου, στον φούρνο μέχρι να στεγνώσει το ζυμάρι μας. Δεν θέλουμε να ψηθούν, απλά να στεγνώσουν. Αφού ψηθούν, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τρυπάμε τον σταυρό με μία καρφίτσα. Περνάμε τον σπάγκο και είναι έτοιμες.

συνταγή-για-κυρά Σαρακοστή-

Tips για την Κυρά Σαρακοστή

Αν το ζυμάρι είναι λεπτό ψήνουμε περίπου μισή ώρα. Πρέπει να έχουμε το νου μας.

συνταγή-για-κυρά Σαρακοστή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Katerina Galaki

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close