Συνταγή για σαρακοστιανές λαγάνες, η μία με σουσάμι και η άλλη με σχέδια από διάφορα λαχανικά για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 900 γραμμάρια
- νερό 550 ml
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- αλατι 1 πρέζα
- ταχίνι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για το άλειμμα:
Για το πασπάλισμα:
- σουσαμι Κατά βούληση
Για τη διακόσμηση :
Συνταγή για σαρακοστιανές λαγάνες για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, η μία με μπόλικο σουσάμι και η άλλη με ανοιξιάτικα σχέδια από διάφορα λαχανικά και βότανα. Σε πολλά μέρη του τόπου υπάρχει το έθιμο να διακοσμείς τη λαγάνα με λαχανικά και θα σας δείξουμε τον τρόπο.
Λαγάνα με αλεύρι ολικής αλάδωτη
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το μενού μας για το γιορτινό τραπέζι βρίσκεται στη τελική ευθεία. Στις επάλξεις λοιπόν το Daddy-Cool.gr μοιράζεται μαζί σας τις πιο νόστιμες και τραγανές λαγάνες. Η μία μάλιστα έχει διάφορα ανοιξιάτικα σχέδια με λαχανικά και βότανα που θα απογειώσουν την εμφάνιση και την γεύση της.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις σαρακοστιανές λαγάνες:

Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε μέσα την ξερή μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε και πάλι. Ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε και αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη, για περίπου 1 ώρα.

Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη στον αλευρωμένο πάγκο. Την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια μας και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Φτιάχνουμε την πρώτη λαγάνα με τα χέρια μας και την αφήνουμε και στην άκρη.

Έπειτα την βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και της δίνουμε το τελικό σχήμα. Κάνουμε λακκουβίτσες με τα χέρια μας για το σχέδιο. Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με την ζάχαρη και ραντίζουμε την λαγάνα. Πασπαλίζουμε την πρώτη λαγάνα με μπόλικο σουσάμι και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 τέταρτο.
Η Λαγάνα της γιαγιάς
Ζυμώνουμε την δεύτερη λαγάνα με τον ίδιο τρόπο που ζυμώσαμε και την πρώτη. Αφού της δώσουμε το τελικό σχήμα στη λαδόκολλα κάνουμε και πάλι δαχτυλιές για το σχέδιο, την αλείφουμε με ζαχαρόνερο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 τέταρτο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και φτιάχνουμε το κουνέλι. Για τα λουλούδια που κρατάει το κουνελάκι τοποθετούμε από 1 κλωνάρι φρέσκιας ρίγανη. Κόβουμε δύο κομματάκια από το καρότο και τα τοποθετούμε πάνω στο λαγουδάκι για δοντάκια.

Τρίβουμε λίγο ακόμα καρότο και φτιάχνουμε το εσωτερικό ενός λουλουδιού. Με ντοματίνια κομμένα στη μέση σχηματίζουμε τα πέταλα του λουλουδιού.

Κόβουμε ελιές σε κομματάκια και διακοσμούμε το λαγουδάκι όπως στη φωτογραφία. Τον ήλιο τον φτιάξαμε από ροδέλες πορτοκαλί πιπεριάς. Ψήνουμε και τις δύο λαγάνες μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφού ψηθεί η μία λαγάνα φτιάχνουμε το σύννεφο με τριμμένο μοβ λάχανο και το γρασίδι με βαλεριάνα.

Tips

Αν θέλουμε να γίνουν πιο φουσκωτές οι λαγάνες μπορούμε να βάλουμε 2 φακελάκια ξερή μαγιά.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Anna Martinou
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr