Ελάτε να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια φτιάχνοντας μία σπανακοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση, όπως ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό.
- αλευρι 1 κιλό για πίτες
- νερό 2 ποτήρια νερού χλιαρό
- ξύδι 4 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
- ξερή μαγιά 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
Οι πίτες έχουν την δική τους μαεστρία ακόμη κι αν μιλάμε για εύκολες και οικονομικές πίτες χωρίς φύλλο. Σήμερα ανοίξαμε τα τεφτέρια της γιαγιάς και αποφασίσαμε με τα δικά της μυστικά να φτιάξουμε μία παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό και τραγανό φύλλο και φυσικά με αφράτη γέμιση.
Δείτε ακόμα Ρολά σπανακοτυρόπιτας με φύλλο κρούστας για το ταπεράκι του σχολείου
Τα παιδιά μας την λατρεύουν και συχνά την ζητούν για το σχολείο και φυσικά ποτέ δεν τους χαλάμε χατίρι σε αυτά τα πράγματα! Φτιάξτε λοιπόν αυτήν την σπανακοτυρόπιτα για το σχολείο, το πρωί για την δουλειά ή για όποτε θέλετε.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Τζένη Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την σπανακοτυρόπιτα:
Εκτέλεση για την ζύμη στην σπανακοτυρόπιτα
Αρχικά σε μία λεκάνη βάζουμε το μισό αλεύρι για πίτες. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, την ξερή μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Εκτέλεση για την γέμιση στην σπανακοτυρόπιτα
Πλένουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τρίβουμε την φέτα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και την φέτα στο σπανάκι. Επίσης προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
Εκτέλεση για την σπανακοτυρόπιτα
Κόβουμε την ζύμη μας σε 7 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε μικρά φυλλαράκια. Βάζουμε 3 φυλλαράκια το ένα πάνω από το άλλο λαδώνοντάς τα το κάθε ένα ξεχωριστά.
Στην συνέχεια ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Λαδώνουμε το ταψί και το βάζουμε στον πάτο. Ρίχνουμε από πάνω την μισή γέμιση διάσπαρτα. Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα φυλλαράκι και ανοίγοντάς το σε φύλλο. Το βάζουμε πάνω από την γέμιση.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Συνεχίζουμε, ανοίγοντας ένα φύλλο με τα υπόλοιπα φυλλαράκια, κάνοντας την ίδια διαδικασία που κάναμε με τα πρώτα 3 φύλλα. Το βάζουμε σουρωτά πάνω από την γέμιση. Λιώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε στο λιωμένο βιτάμ το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο.
Δείτε ακόμα Σπανακοτυρόπιτα με κρατσανιστό φύλλο
Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 1 ώρα. Όταν ψηθεί, την βγάζουμε, την ραντίζουμε με νερό και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Tips για την σπανακοτυρόπιτα
Τα αυγά είναι προαιρετικά στην γέμιση.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος