Συνταγή για λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα κι ακόμη 2 υλικά από τον Γιώργο Ζώλη. Κατάλληλο τυρί για σαλάτες, πίτες ή για συνοδευτικό.
Υλικά:
- Γάλα φρέσκο 3 λίτρα αγελαδινό 3,5 λιπαρά
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- λεμονι 70 ml χυμός
Συνταγή για λευκό τυρί με μόλις 3 υλικά από τον αγαπημένο μας Γιώργο Ζώλη. Νόστιμο λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα κι ακόμη 2 οικονομικά υλικά για να μην ξανά αγοράσετε ποτέ ξανά τυρί από το σούπερ μάρκετ. Κατάλληλο για πίτες, σαλάτες αλλά και για να συνοδεύσουμε το φαγητό.
Το λευκό τυρί είναι ένα σχετικά οικονομικό τυρί που μιμείται τη φέτα στην υφή και στην εμφάνιση. Η γεύση διαφέρει αισθητά και το χρησιμοποιούμε συνήθως για να φτιάξουμε πίτες. Όμως επειδή είναι ελαφρώς πιο ανάλατο από τη φέτα και λίγο πιο μαλακό, πολλοί το προτιμούν, αφού τους αρέσουν οι πιο ήπιες γεύσεις.
Σπιτικό τυρί για τοστ
Είτε αποφασίσεις να το βάλεις σε πίτες και πιτάκια, είτε θες να το εντάξεις σε σαλάτες ή για ορεκτικό στο μεσημεριανό τραπέζι ή για να συνοδεύσεις λαδερά και όσπρια όπως κάνουμε συνήθως στην Ελλάδα, ο Γιώργος Ζώλης θα σου δείξει σπιτικό λευκό τυρί με μόλις 3 υλικά. Για να μην ξανά αγοράσεις απέξω.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σπιτικό λευκό τυρί με μόνο 3 υλικά από τον Γιώργο Ζώλη:

Recipe ingredients
3 liters of cow’s milk 3.5 fat 1 tsp salt 70g lemon juice
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα. Ανάβουμε την εστία και περιμένουμε να έρθει ο βρασμός. Ανακατεύουμε συχνά. Αφού έχει ζεσταθεί αρκετά το γάλα, ξεκινάμε να ανακατεύουμε πιο συχνά γιατί δεν θέλουμε να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Χρειάζεται προσοχή γιατί όταν ξεκινήσει το γάλα να βράζει, φουσκώνει. Αφού ξεκινήσει ο βρασμός κλείνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε λίγο και περιμένουμε. Προσθέτουμε και το αλάτι και ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο παγωμένο νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, σουρώνουμε το μείγμα στο σουρωτήρι και πετάμε τα υγρά που θα βγουν. Μας ενδιαφέρει μόνο το στερεό κομμάτι. Περιμένουμε περίπου 15 λεπτά για να σουρώσει καλά και έπειτα μεταφέρουμε το στερεό μείγμα σε ένα καλούπι.

Σπιτικό τυρί κρέμα του Γιώργου Ζώλη με 2 ευρώ
Πιέζουμε καλά το μείγμα στο καλούπι με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα. Τοποθετούμε από πάνω ακόμη ένα καλούπι για να πιέζουμε το τυρί. Βάζουμε κάποιο βάρος πάνω και το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες. 2 ώρες μετά βγάζουμε το καλούπι και είναι έτοιμο.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr