Συνταγή για νουγκατίνα αμυγδάλου με την παραδοσιακή συνταγή που θα σας ταξιδέψει στα παιδικά σας χρόνια και στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμμάρια
- αμυγδαλα 200 γραμμάρια σκόνη
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- κρόκους αυγού 8
- ασπραδια 8
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- βανίλια 1
- αλατι 1 πρέζα
Για το σιρόπι:
Για την κρέμα :
- βουτυρο 700 γραμμάρια
- ζάχαρη άχνη 150 γραμμάρια
- κρόκους αυγού 4
- αμυγδαλα 100 γραμμάρια καβουρδισμένο
- amaretto 1 σφηνάκι
Για τη διακόσμηση:
- κερασια 10-15 γλασέ
- αμυγδαλα Κατά βούληση καβουρδισμένο
- φυτική σαντιγί 400 γραμμάρια περίπου
Θυμάστε τις νουγκατίνες αμυγδάλου που απολαμβάναμε στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της παλιάς Ελλάδας; Τότε που δεν χρησιμοποιούσαν σκόνη για τη σαντιγί και μοσχοβολούσε αμύγδαλο η πάστα προτού φτάσει στο τραπέζι μας. Μία τέτοια νουγκατίνα θα απολαύσω σήμερα και θα μοιραστώ μαζί σας την καλύτερη συνταγή με όλα τα μυστικά της για επαγγελματικό αποτέλεσμα. Από το παντεσπάνι μέχρι και την κρέμα, όλα είναι σπιτικά!
Η νουγκατίνα αμυγδάλου είναι μία πάστα που μέχρι σήμερα είναι από τις αγαπημένες πάστες πολλών. Πόσο μάλλον των παλιών. Προτού βγουν οι bueno, η πραλίνα φουντουκιού κι άλλες μοντέρνες πάστες, είχαμε τις αμυγδάλου για όταν βγαίναμε βόλτα με τις φίλες μας!
Σήμερα θα σας δείξω μία παραδοσιακή, αυθεντική νουγκατίνα αμυγδάλου με αφράτη κρέμα αμυγδάλου και σπιτικό παντεσπάνι. Είναι μία αναλυτική συνταγή για να θυμηθούν οι παλιές και να μάθουν οι νεότερες.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη νουγκατίνα αμυγδάλου:

Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Αρχικά κάνουμε σκόνη τα αμύγδαλα στο μούλτι και ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια, χρησιμοποιώντας σύρμα.
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και το μισό μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, το υπόλοιπο μείγμα κρόκων και το υπόλοιπο μείγμα αλευριού με τον ίδιο τρόπο.
Κλασική πάστα αμυγδάλου της γιαγιάς
Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20×30 εκατοστών και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το αμαρέτο για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Εκτέλεση για την κρέμα
Χτυπάμε το βούτυρο με τα 100 γραμμάρια ζάχαρης άχνης μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε τους κρόκους σε μπεν μαρί με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη μέχρι να φτάσει το μείγμα σε θερμοκρασία 75 βαθμούς Κελσίου. Τους προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και ρίχνουμε το αμαρέτο και τα αμύγδαλα.
Εκτέλεση για τη νουγκατίνα αμυγδάλου
Αρχικά κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 φέτες. Σιροπιάζουμε το πρώτο παντεσπάνι και βάζουμε τη μισή κρέμα. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε το τρίτο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και στρώνουμε ένα λεπτό σαντιγί.
Πάστα αμυγδάλου με φράουλες
Μετά γαρνίρουμε με κορνέ την υπόλοιπη σαντιγί γύρω γύρω. Κόβουμε σε 4 κομμάτια 20×8 εκατοστών και μετά το καθένα σε άλλα 4 μικρότερα κομμάτια 5×8 εκατοστών. Γαρνίρουμε από πάνω με σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Βάζουμε από ένα κερασάκι γλασέ σε κάθε πάστα και είναι έτοιμες.

Tips
Μπορούν να μπουν και κατάψυξη και να τις χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Zoi Za
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr