Συνταγή για το πιο αφράτο ψωμί ολικής άλεσης. Ψωμί ολικής άλεσης από τον Παναγιώτη Παπαδάκη.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 400 γρ
- αλεύρι ολικής άλεσης 400 γρ
- νερό 500 γρ
- ξερή μαγιά 18 γρ
- αλατι 20 γρ
- ζαχαρη 15 γρ
- ελαιολαδο 14 γρ
- λιναρόσπορο 80 γρ
Υλικά
Αφράτο ψωμί ολικής άλεσης για την περίοδο της διατροφής, επειδή μας αρέσουν τα ολικής άλεσης ή για να δίνουμε σαν σχολικό κολατσιό στα παιδιά μας. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι ένα υγιεινό και με λίγες θερμίδες ψωμί που μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές στην δίαιτα.
Επίσης τα αλευρα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά διότι δεν έχουν υποστεί τόση μεγάλη επεξεργασία. Αξίζει λοιπόν να φτιάξετε αυτό το αφράτο ψωμί ολικής άλεσης και να το απολαύσετε με το φαγητό σας ή να το φτιάξετε σαν σάντουιτς. Υπέροχη γεύση και τόσο αφράτο που λιώνει στο στόμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το πιο αφράτο ψωμί ολικής άλεσης:
INGREDIENTS
400 g all purpose flour
400 g whole wheat flour
500 g water
18 g dry yeast
20 g salt
15 g sugar
14 g olive oil
80 g flaxseed
ZUTATEN
400 g Allzweckmehl
400 g Vollkornmehl
500g Wasser
18 g Trockenhefe
20 g Salz
15 g Zucker
14g Olivenöl
80 g Leinsamen
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει τελείως η μαγιά και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι γ.ο.χ και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι γ.ο.χ μέσα στο μπολ μαζί με το αλεύρι ολικής άλεσης.
Ρίχνουμε και τον λιναρόσπορο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά και έπειτα με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και στην συνέχεια την κλείνουμε καλά αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα δίνοντάς της κυκλικό σχήμα.
Δείτε ακόμα Ψωμί αργής ωρίμανσης
Αλείφουμε το μπολ με ελαιόλαδο και την ζύμη και αφού την σκεπάσουμε με μια μεμβράνη την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και αφού την ανοίξουμε με τον πλάστη την ρολάρουμε αποθηκεύοντας μέσα τον αέρα και της δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Τσιμπάμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξει και την βάζουμε στο ταψί με μια λαδόκολλα βάζοντας την εσοχή από την κάτω πλευρά.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την δεύτερη ζύμη και αφού τις σκεπάσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και τα χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 180 c.
Δείτε ακόμα Σπιτικό ψωμί του τοστ από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (βίντεο)
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Τα ψωμάκια μας είναι έτοιμα αφράτα και σούπερ μυρωδάτα που θα τα φτιάχνετε καθημερινά. Καλή σας επιτυχία!!
Δείτε το βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός – Κακοκαιρία Bora : Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
- Cyber Monday : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικτυακές αγορές σας σήμερα
- Η Γη της Ελιάς: Ο Μιλτιάδης δίνει τελεσίγραφο στην Βασιλική
- Χριστουγεννιάτικη Quiche Lorraine
- Το τεστ της οπτικής ψευδαίσθησης που θα σας αποκαλύψει πώς διαχειρίζεστε την ήττα